2 mars, 2023

Underbart är kort – barn och tonåringar på båten

Att ha barn och tonåringar med på båten innebär både glädje och utmaningar. Ni som har barn som idag hunnit bli vuxna vet vad jag talar om. Tiden går snabbt och snart när de utflugna, även från båten. Till er som fortfarande har småttingar ombord, passa på att njuta så länge det varar. Så här har det sett ut för mig och min dotter.

0–2 år – mat och sovklocka. Min dotter är sex dagar gammal när jag tar en dagstur i vår styrpulpet. Den minsta storleken på barnflytväst är alldeles för stor för henne. I stället får hon sitta i bilbarnstolen där jag surrat fast två barnflytvästar för jämn flytkraft. Mat, sömn och skugga räcker långt det första året. Med på båten finns förutom förtäring och bad-tillbehör ett litet solparasoll, klädnypor, solskyddsfaktor och myggmedel.

2–4 år – fötter ska användas. Omöjligt att sitta stilla. Hålla balans och parera vågor är det roligaste som finns och mamma är jättetråkig när hon kräver att man ska sitta ner i båten i hög fast och stökiga vatten. Långa transportsträckor är dötråkiga. Därför åker vi alltid till samma ”springvänliga” öar några få sjömil från hemmahamn. Leksakerna som ska med blir fler och större. Önskan om att kunna komma lite längre bort och vara ute lite längre gör att vi till slut byter styrpulpeten mot en kabinbåt. Med på båten finns målarfärger, ritblock, hink, strandleksaker såsom luftmadrass, bollar, pump, fisk/fjärilshåv.

4–8 år – sjöscout med eget krypin. Med en egen förpik till dottern kan vi nu beta av längre transportsträckor medan hon sover eller roar sig med eget pyssel under färden. Dottern blir sjöscout och får lära sig sjövett, navigering och knopar. Vi tränar lekfullt på hur man gör när någon trillat överbord och hur man ringer 112. Med en lite större båt är vi inte lika väderkänsliga och vi kan bjuda med gästande barnfamiljer. Vi har också med oss ett tält så att våra gäster kan övernatta i tältet om det känns för trångt i båten. Med på båten finns snorkel, cyklop och simfenor, spel såsom kortlek, UNO, Löjliga familjen och Yatzy.

8–13 – en rådig och erfaren gast. Behovet av övernattande gäster som vill stanna längre, större stuvutrymmen kombinerat med suget efter att komma längre bort och vara ute längre tid gör att kabinbåten efter bara några år byts ut till en 30 fots salongsbåt med förpik och mittkabin. Dottern har utvecklats till en rådig gast som inte tvekar att ta sig an alla typer av uppgifter. I synnerhet vid tilläggning i trånga hamnar eller vid motorhaverier där bogsering behövs. Med på båten finns förutom läsplatta laddad med mycket gig som räcker till att se filmer, spel såsom Alfapet, Bondespelet, Monopol, böcker, pärlor och pyssel.

13–17 år – större ansvar och frihet. Behov av eget utrymme växer och så även olika viljor på hur och vart båtsemestern ska spenderas. Även om utrymmena är större så känns de inte tillräckligt stora. Tydliga regler behövs för att båten ska fungera för fler än 2 personer. Den som lagar maten slipper diska och vice versa. Och disken ska diskas upp på en gång. Tillsammans hjälps vi åt att hålla koll på åtgång av el och vatten, samt när det är dags att tömma hålltanken…. Dotterns på och avmönstringar är ofta korta och då i sällskap med hennes vänner. Därför brukar jag åka till ställen där det finns reguljär båttrafik i närheten så att hon och hennes vänner kan komma till och från båten på egen hand.

Känns något av ovan igen? Skicka mig ett mail och berätta.

Vill ni ha mer packlistor – ta en titt här: neptunia.se/barn-tonåringar-ombord.