8 december, 2022

Silva förvärvar Primus och stärker två innovativa svenska varumärken

Silva Sweden AB förvärvar 100% av aktierna i Primus AB från Fenix Outdoor AB. Slutförandet av affären sker 28 april 2023.

Pressmeddelande:

Både Silva och Primus har ett starkt svenskt arv och en stolt historia av innovationer. Silva uppfann den första vätskefyllda kompassen år 1933 vilket satte en global standard för hur navigation fungerar. Ca 40 år tidigare skapade grundarna av Primus världens första sotfria fotogenspis.

Målet med förvärvet är att utnyttja synergier mellan de båda varumärkena för framtida tillväxt och att ytterligare utveckla de unika styrkor som respektive varumärke representerar.

Sedan Silva förvärvades av Verdane år 2021 har strategin varit att stärka Silvas position som en betydande leverantör och partner av utrustning.

– Förvärvet av Primus stärker vår position som en stark leverantör av utrustning för atleter och äventyrare. Primus är ett starkt varumärke inom teknisk utrustning för friluftsliv med en global närvaro som säljer till samma kanaler som Silva med begränsat överlappande sortiment, säger Richard Jägrud, vd på Silva Sweden AB.

Silva och Primus har gjort en kraftfull tillväxtresa de senaste åren och har båda vunnit starka positioner på olika marknader. Detta, tillsammans med en ambitiös agenda för innovation, varumärkesutveckling och hållbarhetsarbete, innebär hög potential för fortsatt tillväxt och expansion. Eftersom båda varumärken delar liknande mål inför framtiden så möjliggör enade krafter ett accelererat arbete för mer omtanke om planeten och människorna som bor på den.

Silva är ett svenskt outdoorföretag som lanserade världens första kompass år 1933. Redan 1935 presenterade Silva sin första pannlampa: Zeiler-pannlampan. Ända sedan dess har Silva fortsatt att utveckla produkter för alla tillfällen utomhus. Kompasser, pannlampor, löparvästar och smarta tillbehör till ditt äventyr som gör livet på fjället, vattnet eller i skogen både säkrare och roligare. Idag samlas innovationerna kring hållbarhet och prestation för världsatleter samt vardagsäventyrare.

SILVA har distribution i Norden, Europa, Asien och Nordamerika. Sedan 2021 ägs SILVA av Verdane.