30 december, 2022

Skippa nödraketerna på nyår

Att fira in det nya året med nödraketer är dyrt, dumt och olagligt. Falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Låt sjöräddarna slippa rycka ut för falska nödraketer under nyårshelgen, vädjar Sjöräddningssällskapet.

Utmaningen med nödraketer är att varje fall måste betraktas som skarpt och därför läggs stora samhällsresurser på att leta efter en nödställd som i vissa fall inte finns. Under de senaste åren har det gått en en positiv trend i att allt färre falska nödraketer skjuts upp, utan att personen bakom befunnit sig i en nödsituation. Nu hoppas man från Sjöräddningssällskapets sida att trenden håller i sig även under den stundande storhelgen.

– Våra sjöräddare ställer alla upp frivilligt och finns tillgängliga under dygnets alla timmar, året om. Utan falska nödraketer slipper de lämna vänner och familj i onödan på nyår. Med det sagt står vi alltid beredda om något skulle inträffa och är redo att rycka ut när det krävs, säger Emma Valham, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Förutom frivilliga sjöräddare kan alla tillgängliga resurser från samhället larmas, som kommunal räddningstjänst, Sjöfartsverket och Kustbevakningen. Resurser som hade kunnat användas till verkliga nödsituationer.

Att skjuta upp nödraketer utan att vara nödställd är ett brott och rubriceras som missbruk av larmanordning, något som kan leda till både dryga böter och fängelse i upp till sex månader.

Källa: Sjöräddningssällskapet.

Foto: Mats Ryde.