9 januari, 2023

Kompakt elinombordare för båtar med nya smarta funktioner

Elmotortillverkaren ePropulsion visade upp ett flera helt nya produkter och system vid METS Amsterdam. Den senaste modellserien inkluderar den helt nya I-20 inombordsmotorn med nya funktioner och kompakt design.

Den nya I-serien inkluderar även modellerna I-10 och I-40. De finns tillgängliga med effekter på 10 kW, 20 kW och 40 k. De här elektriska inombordsmotorerna är idealiska för fritidsbåtar och kommersiella tillämpningar i små och medelstora båtar. Samtliga modeller i serien har utformats för enkel användning och platsbesparande installationer. De har en kompakt design som integrerar fem moduler med motor, växellåda, motorstyrenhet, systemkontrollenhet och kylsystem i ett litet utrymme. Enligt tillverkaren behövs 60 % mindre utrymme än för en vanlig förbränningsmotor. I-10, I-20 och I-40 är också 65 % lättare än en vanlig förbränningsmotor med ett lättskött, högpresterande och hållbart litiumjärnfosfatbatteri.

De nya motorerna stöds av ePropulsion Smart System Architecture (eSSA). Kärnan i systemet är den elektroniska styrenheten (ECU) som integrerad i den elektriska drivlinan, det interaktiva systemet, batterisystemet och molnet. Den har en smart och modulär design för att leverera säkra och pålitliga prestanda med ett eget feldiagnossystem och full redundansdesign.

I-serien stöder även integrationen av ePropulsion Connectivity Service. Detta tillåter användare att få tillgång till molnbaserade anslutningstjänster utan behov av ytterligare tillbehör. Användare kan därmed kontrollera allt från båtens plats till batterinivå, hastighet och laddningsstatus, automatiskt generera seglingsloggar, auktorisera gäster att slå på båtdelning och även starta säkerhetsläget och meddela om båten skulle bli stulen.