10 januari, 2023

Tennisstjärnan Rafael Nadal satsar på eldriven båtracing

Tennislegendaren Rafael Nadal går med i UIM E1 World Championship som ägare till ett av de nya racingteamen. Nadal har själv en stor katamaran i superyachtklass och är mycket engagerad för att bevara en bra miljö i våra hav och sjöar. Han stöder E1 som plattform för att påskynda övergången till ren rörlighet och återställa marina ekosystem i stor skala.

Den 22-faldiga Grand Slam-mästaren kommer att stödja E1:s Blue Action Program, som leds av den världsledande marinekologen Carlos Duarte. E1 Blue Action Program har utformats för att skydda och återställa marina ekosystem i stor skala vid vattnet i städer som deltar i mästerskapet, samtidigt som det ger positiva effekter för lokalsamhällen.

Tennislegenden Rafael Nadal blir ny ägare till ett team i UIM E1 World Championship, som är världens första helelektriska racerbåtsmästerskap.

– Jag är verkligen glad över att bli involverad i ett projekt som E1 som värdesätter hållbarhet och kommer att ha en positiv inverkan på samhället som helhet, särskilt i kustsamhällen. Jag gillar också att E1 har ett tydligt uppdrag och är engagerad i att bevara marina ekosystem, säger Rafael Nadal.

Rafael Nadal och E1:s grundare och styrelseordförande Alejandro Agag stod tillsammans på tennisbanan och höll i ratten som används i den elektriska racerbåten.

– Som professionell idrottare inser jag hur marginella vinster kan ha en positiv inverkan på en större prestation. Att se samma tillvägagångssätt tillämpas på E1 för att optimera prestandan och effektiviteten för hållbar marin rörlighet är goda nyheter för våra sjöar och hav.

Nadal kommer också att stödja E1:s Blue Action Programme, som har utformats för att skapa en positiv inverkan på lokala samhällen genom projekt som syftar till att återställa marina ekosystem längs stadens vattenfronter. Programmet kommer att ledas av professor Carlos Duarte, chefsforskare vid E1. Duarte är en världsledande marinekolog som kommer att spela en avgörande roll i att utveckla E1:s övergripande hållbarhetsstrategi samt stödja Rafa Nadal Academys hållbarhetsinitiativ och förstärka dess engagemang med hållbar idrott.

Nadals nya racingteam kommer att tävla mot andra lag som redan har anmält sig för att delta i mästerskapet, inklusive Venice Racing Team. Nadal är en av flera sportprofiler som vill äga ett E1-lag, inklusive Formel 1-föraren Sergio Perez team som är anslutet till hans hemland Mexiko.

Den eldrivna racerbåten E1 med en färg som är inspirerad av färgschemat på Nadals tennisracket.

E1:s medgrundare och ordförande Alejandro Agag besökte Nadal på Rafa Nadal Academy på Mallorca. Partnerskapet med Nadal och E1 förväntas sträcka sig bortom racing till att inkludera lanseringen av ett internationellt tankeledarskapsevenemang, fokuserat på temat sport och hållbarhet.

Flaggskeppsevenemanget kommer att sammanföra världens ledande hållbarhetsexperter vid Rafa Nadal Academy på Mallorca, för att undersöka nästa nivå av tänkande om hållbarhet och lyfta fram den positiva roll som idrott kan spela för att främja FN:s hållbara utvecklingsmål (SDG).

– Det är otroligt fina nyheter att ha ett namn som Rafael Nadal med i UIM E1 World Championship. Han är inte bara en av de största tennisspelarna genom tiderna, han är också en sportikon som har överskridit sin sport. När jag pratade med Nadal förstod jag direkt hur viktig hållbarhet är för honom och hans passion för havet. E1:s uppdrag är att påskynda ren rörlighet och återställa marina ekosystem, vilket jag vet att Nadal och hans team känner starkt för. Jag vill tacka Nadal och hans familj för att de välkomnade oss till hans akademi, och vi önskar honom lycka till inför hans nästa turnering, säger Alejandro Agag, medgrundare och styrelseordförande för E1.

– Nadals akademi är det perfekta uttrycket för det, att skapa en bättre värld för framtida generationer och förbättra ungdomars liv. E1 delar den etiken – vi vill säkerställa att människor kan njuta av våra hav och dyrbara kustområden i många år framöver.

Den första säsongen av UIM E1 World Championship är planerad att dra igång senare i år.

Info: www.e1series.com

Den 22-faldiga Grand Slam-mästaren poserar bredvid ”Raging Bull”-logotypen på Rafa Nadal Academy på Mallorca, Spanien.