20 januari, 2023

Praktisk 6-meters Bow Rider från Yamarin

Yamarins nyhet för säsongen 2023 är en modern och snygg Bow Rider i 6-metersklassen. En fritidsbåt designad för familjer och par som vill komma ut och njuta på sjön. Nya Yamarin 59 BR visas för första gången på den internationella båtmässan i Düsserdorf i Tyskland 21–29 januari.

Pressmeddelande:

– Nya Yamarin 59 BR passar in i den populära storleksklassen med båtar under 6 meter och erbjuder gott om plats för att kunna ha riktigt kul på vattnet. I designen ingår en bekväm sittgrupp som passar perfekt för umgänge. Det är enkelt att ta sig till de breda badplattformarna och det finns plats för en skön solbädd, säger Yamarins marknadschef Johan Finnberg.

Som för alla Yamarin-båtar har skrovet designats för optimal manövrering. Det breda skrovet gör också båten extremt stabil. Det största motoralternativet är Yamaha F115, som ger en toppfart på cirka 37 knop. Samtidigt gör kombinationen av elektronisk bränsleinsprutning och ett skrov designat speciellt för Yamaha-motorer, att bränsleekonomin blir utmärkt vid marschfart. Det mest ekonomiska fartintervallet med en Yamaha F115LB ligger mellan 19 och 24 knop, vid de farterna är bränsleförbrukningen 0,7 lit/Nm.

Yamarin Q Smart Display med Navionics elektroniska sjökort gör båtlivet enkelt och kommer som standard i Yamarin 59 BR. I Yamarin Q finns också radio, och du kan även använda den för att streama musik från din egen mobila enhet. Valbara tillbehör inkluderar en Fishfinder, en radar och en fjärrkontroll, som gör att du kan styra din Q och till exempel höja volymen, medan du ligger och vilar på aktersoffan.

Standardfunktioner som ingår i Q Smart Display är Q Guard, en stöldskyddstjänst som gör att ägaren till båten kan övervaka sin båt på distans. Ett fabriksmonterat tillbehörskit utökar Q Guards funktionalitet till att även inkludera status på batteriet, länspumpen och motorn.

Vindrutan når långt akterut längs sidorna på båten och höjden är optimerad utifrån noggranna flödesberäkningar. Allt för att maximera komforten och skydda passagerarna som sitter på aktersoffan från vind och vattenstänk. Den svarta ramen runt vindrutan förstärker båtens imponerande och linjära utseende.

Durken och alla insteg är täckta av Softdeck, som är ett halkfritt material och är standard på Yamarin 59 BR. Under regniga eller riktigt soliga dagar kan det höga akterkapellet skydda hela sittbrunnen. Om bara den främre delen av kapellet fälls upp, skyddas förar- och passagerarstolarna och det går att röra sig fritt på det öppna akterdäcket vid exempelvis tilläggning.

Den aktre delen av sittbrunnen domineras av en rymlig soffa, med ett fällbart ryggstöd som med enkelhet kan fällas ner, och förvandla soffan till en bekväm solbädd. Förar- och passagerarstolarna är svängbara så att sittbrunnen blir ett trevligt utrymme för att umgås och koppla av när båten ligger förtöjd vid bryggan eller stranden. Ett justerbart bord kan sättas upp framför soffan. Den främre delen av däcket på Yamarin 59 BR har också en bekväm sittgrupp, där det är härligt att sitta när det är bra väder.

En viktig designfunktion när det kommer till båtens generella användbarhet och säkerhet är de tydliga och stilrena instegen, som återfinns både i fören och i aktern på båten. Att ta sig ombord i fören, från bryggan eller stranden, underlättas av att det är ett brett insteg med rejäla grabbräcken på bägge sidor. Det finns också ett rymligt stuvutrymme under insteget för att förvara tampar, som också går att komma åt utan att behöva öppna luckan ovanpå.

De breda delarna av akterdäcket på var sida om utombordaren fungerar som bekväma badplattformar och insteg från bryggan. De är också bra och praktiska att stå på vid fiske. Vattenskidbågen, som är ett tillval, stäcker sig från framkanten på motorn och bak längs bägge sidor till badplattformarna. Vilket gör att vattenskidbågen också fungerar utmärkt som ett räcke att hålla sig i när man rör sig på akterdäcket. När båten ligger förtöjd längs med bryggan förenklas ombordstigningen av de praktiska instegen framför vindrutan.

Under luckan på badplattformen på babordssidan finns ett stuvutrymme för tampar och ankare och på styrbordssidan finns tanklocket till bränsletanken samt bränslefiltret.

Praktiska och rymliga stuvutrymmen finns både under aktersoffan och toften i fören, samt i pulpeterna. Gasfjädrar hjälper dig att hålla luckorna öppna och gör det enklare att använda stuvutrymmena. Det finns en mugghållare på ovansidan av förarpulpeten och ett fack för att stuva mindre saker nere vid sidan av fotstödet. På passagerarsidan fungerar grabbräcket praktiskt nog även som hållare för två flaskor eller muggar. Mobila enheter kan laddas från förarens pulpet och från handskfackets insida på passagerarsidan, där telefonen eller surfplattan också kan förvaras medan den laddas.

Som standardutrustning på nya Yamarin 59 BR kommer dynor, Yamarin Q Smart Display, Navionics digitala sjökort, hydraulisk styrning, Softdeck och Yamahas startspärr, Y-COP. Som tillval finns trimplan, hamnkapell, radar, Fishfinder och Q Guard.

Det finns även två paket att välja till som monteras redan på fabriken. Comfort Edition innehåller ett akterkapell och en vindrutetorkare till styrbordssidan. Premium Edition innehåller ett akterkapell, vindrutetorkare till både babordssidan och styrbordssidan, ett bord, en vattenskidbåge och ett Entertainment-paket, som inkluderar högtalare och förstärkare.

Fakta Yamarin 59 BR

Antal sittplatser: 6

Vikt: 825 kg

Totallängd: 5,95 m

Bredd: 2,25 m

Motorintervall: 80–115 hk

Motorns rigglängd: L

Bränsletank: 110 liter

Maxhastighet: 37 knop

Mest bränsleeffektiva hastighetsintervallet: 19–24 knop (0,7 liter per nautisk mil, Yamaha F115LB)

Info: https://yamarin.com/sv