21 januari, 2023

Nimbus presenterar kommande flaggskepp – Nimbus 465 Coupé

Med nya 465 Coupé presenterar Nimbus Group ett nytt flaggskepp och en rejäl satsning inför framtiden. Den nya modellen på 15 m (löa) x 4,6 m är en riktig långdistanscruiser med högsta komfort.

Nimbus presenterade planerna på nya 465 Coupé på Boot Düsseldorf. Det här blir något helt nytt för Göteborgsföretaget, som vänder sig till en internationell marknad i USA, Europa och på den nordiska hemmamarknaden och samtidigt sätter båtmodellen nya gränser för nordiska coupébåtar.

I över 40 år har Nimbus coupébåtar varit storsäljare för båtälskare som vill kunna vara ute på sjön under olika förhållanden. På senare år har detta förstärkts när allt fler vill kunna välja att tillbringa semestern i båt på hemmaplan. Det är en av anledningarna till att Nimbus har utvecklat 465 Coupé, som är en båt baserad på djupa traditioner i kombination med kunskap om alla behov – idag och i framtiden.

– Nimbus har en stor kundkrets över hela världen sedan många år. Vi vill förvalta det och när båtstorlekarna i nästan alla segment ökar vill vi vara en del av den utvecklingen, säger Jonas Göthberg, Commercial Director vid Nimbus Boats Sweden AB.

Utmärkande för Nimbus 465 Coupé är att det är en båt för långa båtturer, en ”voyager”. Därför är till exempel tankkapaciteten tilltagen för att man ska kunna köra långt eller kunna ligga länge i en naturhamn utan att behöva bekymra sig om tillgången till el.

Båten är designad för att vara enkel att hantera även för enbart två personer, också i vår krävande nordiska skärgård.

465 Coupé har stora sociala ytor där man kan umgås med familj och vänner, men det ger också en god känsla av säkerhet och frihet som bara en större båt kan erbjuda. Det är därför till exempel säkert att ta sig ombord och iland från fören och aktern och från kabinerna till badplattformen.

Nimbus mål med 465 Coupé är att skapa ett flytande hem som är både komfortabelt och säkert samtidigt som man kan vara ute med den under långa perioder. Båten har stora fönsterytor och ljusinsläpp på flera platser, inte minst i pentryt som är en integrerad del av de stora sociala ytorna i salongen och på akterdäck.

Utvecklingen av 465 Coupé går hand i hand med utvecklingen av morgondagens system för framdrivning. I framtidens långfärdsbåtar behövs en lång vattenlinje för att optimera båtfarten i långsammare farter, vilket ger lägre energiförbrukning.

I den här versionen får det nya flaggskeppet en helelektrisk hybridlösning med en generator som räckviddsförlängare. Detta ger samtidigt en möjlig emissionsfri resa under kortare körningar.

Nimbus börjar teckna order för 465 Coupé våren 2023 och leveranserna ska starta hösten 2024.

Fakta Nimbus 465 Coupé

Längd ö a:                          15,0 m

Längd skrov:                      13,7 m

Bredd:                                 4,60 m

Djup:                                    1,20 m

Vikt:                                     14 600 kg

Vikt fulltankad:                   20 260 kg

Diesel:                                 1 700 liter

Vatten:                                520 liter

Gråvatten:                          340 liter

Svartvatten:                        170 liter

Marschfart:                         20–24 knop

Toppfart:                             27 knop

Kojer:                                   2+2+2(+2) alt. 2+2(+2)

Motorer:                              Volvo Penta Pod, IPS650, 2 x D6 480 hk

Design:                               Joacim Gustavsson, Nimbus Boats Sweden AB

Info:                                     www.nimbus.se