24 januari, 2023

Längre räckvidd i Candela C-8 med batterier från Polestar

Candela C-8 ”powered by Polestar” är den första båten från samarbetet mellan elbåtsbåttillverkaren Candela och elbilstillverkaren Polestar. De två svenska premiummärkena ingick ett avtal i augusti 2022 om att Polestar ska leverera batterier och teknik för att driva Candelas bärplansbåtar.

Candela C-8 ”powered by Polestar” är avsedd att använda samma batteripaket på 69 kWh och samma DC-laddningsteknik som sitter i bilen Polestar 2 Standard range Single motor. Enligt Candela blir räckvidden upp till 57 nautiska mil på en laddning vid en marschfart på 22 knop. Räckvidden vid hög fart är därmed två till tre gånger längre än för konventionella elektriska motorbåtar.

– Tack vare batteriteknik från Polestar blir Candela C-8 den första elbåten som kan ta sig till destinationer som tidigare bara var nåbara med förbränningsmotorbåtar. Candela C-8 ’powered by Polestar’ innebär ett betydande genombrott för elektrifiering till sjöss, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare av Candela.

Candela C-8 använder sin egen effektiva och direktdrivande pod-motor, Candela C-POD. Båten ”flyger” på sina datorstyrda bärplan (foils) som lyfter skrovet över vattenytan i höga hastigheter. Detta minskar energiförbrukningen med upp till 80 procent jämfört med traditionella motorbåtar.

Förutom det 69 kWh stora batteripaketet från Polestar 2 levererar Polestar även DC-snabbladdningsteknik till Candela C-8. De delar även med sig av forsknings- och utvecklingsförmåga för att integrera tekniken och mjukvaran i en marin applikation.

Detta är första gången Polestar som elbilstillverkare levererar batterier och laddningskomponenter till en tredje part.

Candela C-8 visas på Boot Düsseldorf i Tyskland 21–29 januari och på eCarExpo i Sverige 3–5 februari.

Candela grundades år 2014 av ingenjören Gustav Hasselskog och introducerade sin första produktionsmodell, Candela C-7, år 2019. Med en räckvidd på 50 nautiska mil vid 20 knop satte C-7 flera världsrekord för elektriska båtar. Den begränsade upplagan om 32 enheter tog slut 2021.

Under 2022 sjösatte Candela en större efterträdare i högre volym, Candela C-8, som är designad att göra elektriska båtar mainstream. Den har plats för åtta passagerare och utrustad med Polestar 2-batteri har den en förväntad räckvidd på 57 nautiska mil vid 22 knop. Maxfarten är 30 knop. Båten drivs av Candela C-POD, en elektrisk pod-motor som har utvecklats av Candela och deras 50 personer stora ingenjörsteam, samt som är 400 procent mer effektiv än andra motorbåtar på marknaden. Med fler än 150 sålda enheter hittills, är C-8 för närvarande den bäst säljande elbåten i premiumsegmentet.

Under 2023 ska Candela lansera taxibåten Candela P-8 Voyager och den elektriska färjan P-12, vilka kommer att ta företagets revolutionerande elektriska bärplansteknik till kommersiella båtar.

Bildtexter: Candela C-8 på bärplan.


Bärplanen på Candela C-8 i närbild.


Inredningen i Candela C-8.

På filmen ser man tydligt hur Candela C-8 går upp ur vattnet och kör på sina bärplan.