1 februari, 2023

Sverigepremiär för nya flygande elbåten Candela C-8 på eCarExpo i Friends Arena

Den svenska elbåtstillverkaren Candela visar sin nya båtmodell C-8 i Friends Arena 3–5 februari.

Pressmeddelande:

Tidigare i januari presenterade elbåtstillverkaren Candela den första produkten från batterisamarbetet med elbilsmärket Polestar, Candela C-8 ’powered by Polestar’. Candela C-8 kommer att visas på eCarExpo i Stockholm den 3–5 februari. Den nya modellen kommer att använda samma batteripaket och DC-laddningsteknik som i Polestar 2 och har en förväntad räckvidd på 57 sjömil vid en marschfart på 22 knop, längre än någon annan eldriven båt.

– Samarbetet med Polestar innebär att Candela C-8 nu kan köra till destinationer som tidigare endast kunde nås av båtar med förbränningsmotor. Candela C-8 ’powered by Polestar’ är ett rejält genombrott för elektrifiering till sjöss, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare av båttillverkaren Candela.

Den långa räckvidden görs möjlig genom användandet av bärplansteknik. Candela C-8 flyger över vågorna på datorstyrda undervattensvingar som kraftigt minskar vattenmotståndet och använder 80% mindre energi än konventionella motorbåtar i hög fart. När båten ska förtöjas eller tas upp på trailer fälls bärplan och motor upp med en knapptryckning och båten kan hanteras precis som vilken annan motorbåt som helst, den kan även köras upp på en sandstrand vid behov.

Bärplanssystemet styrs av en dator som hela tiden håller koll på båtens position samt på vattnet omkring och anpassar båtens vinge för en helt stabil flygtur. Som förare behöver du bara ta hand om ratten och gasreglaget, samt hålla utkik kring båten. Start- och landningssekvensen styrs också av datorn för en mjuk och behaglig upplevelse, när du når 16 knop lyfter båten, och när du sänker farten landar den automatiskt.

– Du slipper slamrandet från vågorna mot skrovet, oljudet och lukten från motorn och du blir inte sjösjuk. Det är en upplevelse som inte liknar något annat du varit med om till sjöss, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare på Candela.

Leveransen av batteri- och laddningssystem till en tredje part markerar starten för ett bredare planerat partnerskap mellan Polestar och Candela och säkerställer tillgången på högkvalitativa batterier från fordonsindustrin för Candela. Samarbetet med Polestar möjliggör även likströmsladdning i Candela C-8 ’powered by Polestar’. Snabbladdning öppnar upp nya rutter och framtidssäkrar båten i takt med att nätverken för DC-laddning byggs ut i Sverige, då batteriet kan laddas från 10% till 80% på drygt 30 minuter.

Candela C-8 kommer att ställas ut på eCarexpo i Friends Arena den 3-5 februari.