4 februari, 2023

Biocidfri båtbottenfärg vinner Sweboats Miljöpris

Vinnaren av Sweboats Miljöpris 2023 presenterades i dag under invigningen av Båtmässan i Göteborg. Stort grattis till Hempel som får 25 000 kronor för sin produkt Hempaspeed TF, en biocidfri båtbottenfärg.

Sweboats Miljöpris delades ut av representanter från Miljöfonden – Göran Gross på Dyvik Marina och Mats Eriksson från Sweboat och togs emot av Joakim Sandgren, Hempel Yacht Manager – Northern Europe och Mattias Borg Hempel Area Sales Manager, Yacht – Sweden.

Motiveringen från Sweboat lyder som följer:

Hempel tilldelas Sweboats Miljöpris 2023 – för “Hempaspeed” – en biocidfri (giftfri) båtbottenfärg som bidrar till minska båtlivets miljöpåverkan. Tack vare ny teknik gör produkten det lättare för fler båtägare att välja ett miljöanpassat alternativ.

– Vi på Hempel är mycket stolta vinnare av Sweboats miljöpris 2023. Utnämningen är ytterligare ett bevis på att vår satsning på hållbara produkter är framtiden, säger Joakim Sandgren, Hempel Yacht Manager – Northern Europe.

 

– För att båtbranschen ska bli mer hållbar krävs innovation och produktutveckling, säger Mats Eriksson. Miljöskadliga produkter måste ersättas av nya, mer hållbara och minst lika effektiva alternativ för att vi ska få med oss båtägarna på resan.

Båtbottenfärger används för att förhindra påväxt som alger och havstulpaner på båtskrovet. Påväxten är inte bara svår att få bort utan leder även ökad bränsleförbrukning och högre utsläpp av miljöfarliga ämnen. Traditionella båtbottenfärger har orsakat stor skada både i havet och på land därför är produktutvecklingen på detta område särskilt angelägen.

– Med svenska marknadens mest omfattande biocidfria erbjudande, innefattande Hempel’s Ecopower, Hempaspeed TF och Hempel’s Silic One möjliggör vi alternativ som passar alla båtägare, producenter och varv oavsett båt eller farvatten. Vi är övertygade om att detta är framtiden och att genom att snabba på denna omställningen kommer Hempel att bidra till ett mer hållbart båtägande så även våra barn får uppleva det fantastiska med ett liv på sjön, säger Joakim Sandgren.

Hempel skänkte prissumman vidare till Sjöräddningssällskapet.

Om Sweboats Miljöpris

Sweboats Miljöpris delas ut årligen går till en person, organisation eller ett företag som har gjort en bra och betydelsefull insats på miljösidan kopplat till båtlivet.

Exempel på detta kan vara;

  1. Ett miljöprojekt/-initiativ
  2. En uppfinning som gagnar miljön och/eller miljöarbetet
  3. En enkel insats med stor effekt på miljön

Prissumman är 25 000 och priset har tidigare tilldelats 2019 Optimist för havet – en Optimistjolle byggd bl a av plastskräp från havet samt 2020 till Havsmiljöinstitutet som förmedlar kunskap mellan forskare, myndigheter och beslutsfattare. 2021 fick Melissa Feldtman, miljöinspektör i Österåkers kommun priset för sina insatser för miljöarbetet inom båtbranschen och 2022 gick priset till Svenska Båtunionen för sitt initiativ Havsmiljökonferensen.