4 februari, 2023

Oxelösunds Motorbåtsklubb utsedd till “Årets Båtklubb 2022”

Oxelösunds Motorbåtsklubb har utsetts till ”Årets Båtklubb 2022” av tidningen Båtliv. Det är 13:e året i rad som Båtliv, medlemsmagasin för riksorganisationen Svenska Båtunionen, utser ”Årets Båtklubb”.

Oxelösunds Motorbåtsklubb med sina cirka 550 medlemmar är ett föredöme för andra föreningar, enligt tidningen Båtlivs motivering.

– Vi gläder oss åt den här utmärkelsen. Att bli utsedda till Årets Båtklubb är en ära för vår klubb som fyllde 100 år under 2022, säger klubbens ordförande Jan Costelius.

Oxelösunds Motorbåtsklubb har ett omfattande arbete under hela året. På klubbens områden finns närmare 200 båthallar och ett stort antal sjöbodar, där medlemmarna kan förvara sina båtar över vintern.

– Vi har synnerligen aktiva medlemmar som gärna ställer upp. De flesta har motorbåtar, men vi är några som har segelbåtar också. Tyvärr saknar vi en ungdomssektion, men Oxelösunds Segelsällskap ligger en liten bort från vår hamn och de har en aktiv jollesektion för yngre.

Inför 100-årsfirandet i höstas hade styrelsen för Oxelösunds Motorbåtsklubb sammanställt sin historik.

– För att göra ett bra arbete framåt är det bra att känna till sin egen historik. I vår ska vi starta det framtida arbetet i klubben. Vi har många frågor att hantera framöver med tanke på miljö, åldersstruktur och mycket annat, säger Jan Costelius.

Medlemsavgiften i Oxelösunds Motorbåtsklubb är 500 kr per år. En båtplats kostar cirka 2 000 kr på sommaren.

”Årets Båtklubb” får ett prisbord med båtprylar värda cirka 125 000 kr och en elegant skylt i komposit och ädelträ. Skylten passar bra att hänga på klubbhuset som en påminnelse om vilken bra klubb det är.

Juryns motivering:

”Oxelösunds Motorbåtsklubb visar på den bredd som finns inom svenskt båtliv. Klubben är ett föredöme och aktiv inom de områden som formar framtidens båtliv.”

Oxelösunds Motorbåtsklubbs hemsida: https://ombk.se/

Båtlivs hemsida: www.batliv.se

Bildtext:

Oxelösunds Motorbåtsklubb är Årets Båtklubb 2022, utsedd av tidningen Båtliv. Foto: Marianne Levander.