17 februari, 2023

Mässans båtar valda på Vene 23 Båt i Helsingfors – Terhi, Quarken och Grandezza

Mässans båtar har presenterats på den pågående båtmässan i Helsingfors, Helsinki International Boat Show 2023. Det är 24:e gången som Mässans Båt väljs bland de utställda. Årets vinnare är Terhi 390, Quarken 27 och Grandezza 30 CA.

Syftet med utmärkelsen Boat of the Show är att främja båtbranschens utveckling och ge uppmärksamhet till båtföretag för framgångsrik produktutveckling. Juryn, där Båtlivs chefredaktör ingick i år, fäster särskild uppmärksamhet vid de nominerade båtarnas nyhetsvärde. Dessutom läggs fokus på design, konstruktion och utrymmesutnyttjande, funktionalitet och ergonomi, priskvalitet och användbarheten.

Juryn som valde Boats of the Show motiverade valen av de vinnande båtarna enligt följande:

Terhi 390, vald till Open Boat of the Show, är en traditionell finsk fritidsbåt, vars förnyelse visar att även roddbåtar och småbåtar kan utvecklas för att vara mer praktiska, säkrare och bättre anpassade till modern tid. Terhi 390 är säker att använda och den har på ett bra sätt tagit hänsyn till olika framdrivningsalternativ, från rodd till två olika helt elektriska versioner. Terhi 390 har ett utmärkt pris-kvalitetsförhållande och erbjuder ett enkelt sätt att börja åka båt.”

”Weekender eller Commuter of the Show Quarken 27 är en väldesignad, modern och mångsidig modellserie, med olika alternativ för många olika ändamål. Båten har gott om boende- och transportutrymmen, men är ändå säker och enkel att förflytta sig i. Kvalitetsintryck och pris möts på ett konkurrenskraftigt sätt i Quarken.”

”Cabin Cruiser från Show Grandezza 30 CA erbjuder bekväma, funktionella och eleganta utrymmen för fyra personer på en längre båtsemester. Driftskostnaderna för båten med relativt kompakt storlek och en diesel inombordsmotor är rimliga. Stora fönster, höga innerutrymmen och gott om långfärdsutrustning ökar komforten och bekväma lösningar som en saxbädd i förhytten och en bakvägg som kan öppnas i full bredd förbättrar användbarheten.”

Open Boat: finalisterna var Rand 22 DC, Saxdor 205 och Terhi 390.

Weekender eller pendlare: finalisterna var AMT 240 DC, Quarken 27 och XO DFNDR 8.

Cabin Cruiser: finalisterna var Glacier 48, Grandezza 30 CA och Nimbus C11.

En förjury bestående av redaktörer för båttidningen valde ut finalisterna till Boat of the Show-tävlingen bland de hundratals båtar som presenteras på Vene 23 Båts båtmässa. Vinnarna utsågs av en jury bestående av Harry Broman från Eurofins Expert Services, Tomi Peurakoski, redaktör på tidningen Vene, Jouko Saarinen, redaktör på tidningen Kippari, Jan Sjölund, chefredaktör på tidningen Venemestari och nätmediet Totalvene.fi och Tom Wilenius från Traficom. Nya medlemmar i juryn, med ett nordiskt perspektiv, är svenska Båtlivs chefredaktör Lars-Åke Redéen och norska Båtmagasinets redaktör Atle Knutsen.