16 februari, 2023

Chris-Craft visar elbåtskoncept på Miami Boat Show

Den amerikanska båtbyggaren Chris-Craft presenterar sitt elbåtskoncept med en 133 kWh elmotor i en 25 fots båt på Miami International Boat Show.

För Chris-Craft är den här lanseringen den första med ett helt elektriskt båtkoncept.

Chris-Craft Launch 25 GTe är till det yttre en klassisk båt i tillverkarens lätt igenkännliga design. Det som är nytt finns ”under huven”. Båten har en till synes traditionell stern-drive kopplad till en elmotor. Framdrivningssystemet är framtaget i samarbete med EVOA Propulsion. Elmotorn producerar motsvarande 420 hk och toppfarten anges till drygt 43 knop.

Chris-Craft uppger att båten har en körtid på upp till två timmar. Batterierna är på sammanlagt 133 kWh.

Launch 25 GTe är det första steget i den amerikanska båttillverkarens utveckling av eldrivna båtar. Den är tillverkad med hjälp av husbilstillverkaren (!) Winnebagos Advanced Technology Group (ATG), som är specialiserad på att utveckla och distribuera ny teknik för bland annat marin- och fritidsfordon.

Chris-Craft visar även nya ny 32ft Calypso-modell med dubbla konsoler på Miamimässan. Den modellen är utrustad med eldrivet soltak, Seakeeper Ride stabilisering och dubbla Mercury V10 utombordare med joystick.