27 februari, 2023

Egen säkerhetskontroll för fritidsbåt i webbaserat verktyg

Båtsäsongen närmar sig med stormsteg och det går fort till sjösättning. Svenska Båtunionen har ett webbaserat verktyg som underlättar för dig som båtägare att göra en enkel besiktning av din fritidsbåt och den viktigaste utrustningen ombord.

Att göra en egen säkerhetskontroll på din fritidsbåt gör att du lär känna din båt, upptäcker om det finns slitna delar eller om något inte fungerar som det ska. Det kan vara av betydande orsak om något är ur funktion.

Kontrollen genomförs både innan och efter sjösättning. Det finns även kontrollpunkter att genomföra regelbundet under säsongen när båten ligger i sjön.

Materialet är framtaget av en grupp erfarna båtägare och tidigare besiktningsmän för båtar. Några av dem är ledamöter i Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté. Det finns i dagsläget säkerhetskontroll för nio olika båttyper, från kanot till vattenskoter och ribbåt, upp till segelbåt och motorbåt avsedd för övernattning.

Alla kontrollpunkter finns så klart inte på alla båtar, samtidigt finns det säkert kontrollpunkter som tillkommer på vissa båttyper, men som saknas i verktyget. Är du ovan eller osäker finns det alltid vänliga båtägare att fråga på båtklubben eller i hamnen, eller tag kontakt med Sjösäkerhetskommittén på sakerhet@batunionen.se med dina frågor om säker båt!

Du hittar egen säkerhetskontroll på batunionen.se under Sjösäkerhet, batunionen.se/sjosakerhet/saker-bat/egen-sakerhetskontroll/

Den 20 mars håller Svenska Båtunionen ett webbseminarium där Herbert Grill, Sjösäkerhetskommittén, föreläser om sjösäkerhet och Maria Boman, JRCC, pratar om vikten av att kunna larma när olyckan är framme. Anmäl dig gärna till det via länken här.

Njut av din båt och båtlivet på ett sjösäkert sätt, önskar Sjösäkerhetskommittén i Svenska Båtunionen!