7 mars, 2023

Ostindiefararen Götheborg skjuter startskottet för Göteborgs 400-årsjubileum

När det stora startskottet för Göteborgs 400-årsjubileum går 2 juni 2023 är det ostindiefararen Götheborg som står för kanonerna. Sedan tidigare är det klart att skeppet kommer att segla till Göteborg för 400-årsjubiléet, men nu är det också klart att ostindiefararens ankomst till Göteborg, med pampig kanonsalut, blir det officiella startskottet för festligheterna.

Skeppet Götheborg kommer att spela en central roll och delta i festligheterna under Jubileumsfestivalen i Frihamnen, 2–5 juni. Under festivaldagarna kommer skeppet att vara öppet för allmänheten och det kommer att pågå aktiviteter både på och runt skeppet.

– Det känns otroligt roligt att vara en del av staden Göteborgs 400-årsjubileum. Skeppet är en fantastisk symbol för Göteborgs historia och vi ser fram emot att välkomna både göteborgare och tillresta ombord för att berätta om skeppet och Svenska Ostindiska Companiets starka koppling till Göteborgs historia, säger Stefan Björk, ägare av Greencarrier och Götheborg of Sweden.

Svenska Ostindiska Companiet, verksamt 1731–1813, är ett av Sveriges mest framgångsrika företag genom tiderna och spelade en mycket viktig historisk roll för såväl Göteborg som för hela den svenska ekonomin på 1700-talet. Chalmers Tekniska Högskola och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är två exempel på institutioner som startades genom välstånd skapat av kompaniet.

– Göteborgs 400-årsjubileum är ett tillfälle att både titta bakåt på Göteborgs historia och på utvecklingen framåt. Ostindiefararen Götheborg ger en unik möjlighet att berätta en viktig del av Göteborgs historia, som vi vill att fler ska få ta del av, säger Stefan Björk.

Skeppet, som just nu ligger i Barcelona, kommer till Göteborg 2 juni efter att ha seglat i Europa under cirka 2,5 månad. 2–5 juni kommer skeppet alltså att ligga i Frihamnen och vara öppet för allmänheten som en del av jubileumsfestivalen. Ostindiefararen Götheborg kommer sedan att vara öppen för allmänheten under sommaren, då på Eriksberg i Göteborg.

Hamnstopp European Tour 2023

Avsegling Barcelona: 20 mars
Sète, Frankrike: 23 mars –27 mars
Gibraltar: 6 april –10 april
Jersey, Kanalöarna: 27 april – 2 maj
Rotterdam, Nederländerna: 11 maj –14 maj
Hamburg, Tyskland: 19 maj –23 maj
Göteborg, Sverige: 2–5 juni samt öppet på Eriksberg till slutet på augusti


European Tour 2023
Götheborg of Sweden kommer att avsegla från Barcelona 20 mars 2023, och göra totalt sex olika hamnstopp under 2023. Slutdestination för expeditionen är hemmahamnen Göteborg, där skeppet kommer att få en central roll i stadens 400-årsjubileum i början av juni. Skeppet kommer att vara öppet för besökare under de olika hamnstoppen. Det är också möjligt för privatpersoner att segla med ombord på skeppet som jungmän, för att uppleva och lära sig att segla ett 1700-talsskepp.

Kort fakta: Ostindiefararen Götheborg – historia
Götheborg är en kopia av ostindiefararen Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Kina och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste under förra året 2022. I år är det 20 år sedan sjösättningen av Götheborg.
Mer information: www.gotheborg.se