9 mars, 2023

Snabb daycruiser med norsk eldrift

Norska Evoy, som tillverkar elektriska inom- och utombordsmotorer, har lagt till ytterligare en motorbåt som kan beställas med deras elmotorer. Det är Performance e801 som kan beställas med el- eller förbränningsmotor.

Partnerskapet Performance och Evoy inleddes 2021. Ingenjörer från de två företagen har samarbetat framgångsrikt tillsammans för att åstadkomma en snygg och bra motorinstallation i denna 7,9 m långa daycruiser.

Den första versionen av Performance e801 EVOYs Hurricane har en 300+ kWh ”plug & play” vätskekyld elektrisk inombordsmotor med motsvarande 400+ hk effekt. Tillsammans med dubbla 63,1 kWh/173,2 Ah Litiumjonbatterier och Mercury Bravo One XR drev har båten en toppfart på över 50 knop under korta stunder. Räckvidden anges till 19 M vid en marschfart på 25 knop.

Båtens IP67 vattentäta batterier har testats och godkänts enligt DNV säkerhetsföreskrifter. De har kapacitet för upp till 3 000 laddningscykler med minimal förlust över tid.

Informationen vid förarplatsen använder 10″ eller 16″ displayer med allt från hastighet, varvtal, räckvidd, vattentemperatur, laddningskapacitet och mycket mer.

Båten lanserades på en båtmässa i Österrike i mars. En av anledningarna är att i Österrike och länderna runt omkring finns det många vatten och sjöar som är skyddade och där man inte får använda förbränningsmotorer längre. Den utsläppsfria e801 med Evoymotor gör det möjligt för Performance att öka försäljningen, inte bara i utländska kustnära platser, utan även i länder som Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien.

Performance e801:

TÜV-certifierad och prissatt till 419 000 € ex moms.

e801 är en 50+ knops daycruiser med en vikt på 2 800 kg. den har två kojer.

Båten är 7,9 m lång, 2,5 m bred och har 0,7 m djupgående.

Varumärket Performance ägs av Performance Marine Yachting GmbH + Co. KG, Achberg, Tyskland, och båtarna tillverkas i Italien.