23 mars, 2023

Svensk 24-fotare med patenterat självstabiliserande bärplan

Den svenska båttillverkaren Mantaray har lanserat det senaste tillskottet av elektriska bärplansbåtar: Mantaray M24. Båten hade världspremiär på båtmässan Allt för sjön.

Pressmeddelande:

Mantaray M24 kommer, enligt tillverkaren, att revolutionera framtidens båtupplevelse med sin mekaniska självstabiliserande bärplanslösning. Den 24 fot långa båten minimerar vattenmotstånd, vilket gör att den förbrukar upp till 75 procent mindre energi än konventionella båtar.

Den 24 fot långa båten, med en topphastighet på över 30 knop och en marschfart på 25 knop, är Mantarays första produktionsbåt. Den byggs med Mantarays patenterade hydrofoilsystem Dynamic Wing Technology, DWT.

DWT är en självstabiliserande och helt mekanisk bärplanslösning. Tack vare den unika lösningen får föraren en direkt återkoppling på manövrar och båtens rörelser, vilket ger en distinkt körkänsla. Och med DWT-systemets helt mekaniska lösning är risken för tekniska fel i en marin miljö i stort sett lika med noll.

– Mantaray är ren körglädje. Det är en elektrisk och fossilfri båt som flyger över vattnet med hjälp av den senaste bärplanstekniken. Det resulterar i en fantastisk körkänsla, oöverträffad driftsekonomi och ett mycket robust och pålitligt system. Det ger också en komfort utöver det vanliga, utan buller och stötar. Vi tar helt enkelt nöjet med båtlivet till nya nivåer, säger Mantarays vd Karl Brodin.

Mantaray M24 förbrukar upp till 75 procent mindre energi än båtar utan bärplansteknik, tack vare lägre motstånd. Bärplansbåten ”flyger” över vattnet, lämnar nästan inget svall och undviker hårda smällar mot vågor.

Mantaray M24 är resultatet av tio års arbete med att finslipa och testa bärplanslösningen Dynamic Wing Technology. Ett team av foilingexperter och det legendariska Mannerfelt Design Team har tagit vara på alla lärdomar från prototyperna för att utforma och bygga en båt som ger den ultimata körglädjen.

Fakta Mantaray M24

Längd:                              7,8 m

Bredd:                               2,3 m

Vikt:                                   1 150 kg

Personer:                         5

Marschfart:                       25 knop

Elmotor:                            Stream Propulsion 37 / 47 kW

Bensinmotor:                   70 hk

Batteri:                              52 kWh

Material:                           kolfiber

Design:                             Mannerfelt Design Team

Info:                                   www.mantaraycraft.com