22 mars, 2023

Årets sjöräddare kommer från Lomma

Onsdag 22 mars utsågs fyra frivilliga sjöräddare från räddningsstation Lomma till Årets Sjöräddare. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats 27 februari 2022 då en person räddades ur vinterkallt vatten.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare tilldelas Ian Wilson, Daniel Nilsson, Erik Ahlsten och Peter Sundin.

Motiveringen lyder:

”När en människa hamnar i iskallt vatten är läget mycket akut. Med ert fokus, mod, kunskap och med allmänhetens uppmärksamhet som hjälp, kunde ni rädda ett människoliv. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”

Det kan verka väl modigt att ge sig ut på en SUP (Stand Up Paddleboard) på egen hand i februari. I efterhand kan frivillige sjöräddaren Ian Wilson vid RS Lomma förstå.

– Det var strålande väder, varmt och vindstilla, nästan som en sommardag. Mannen brukade träna balans på sin SUP och var van. Dessutom hade han torrdräkt, flytväst och mobilen i vattentätt fodral. Han gjorde det mesta rätt, säger han.

Men ändå var olyckan framme och mannen föll i vattnet. Turligt nog observerade en kvinna med utsikt över bukten att något färggrant låg i vattnet några hundra meter ut och ringde både RS Lomma och 112.

– Jag och min kollega Peter var framme vid stationen och beslutade oss direkt för att skyndsamt hissa ned vår vattenskoter för att komma ut så snabbt som möjligt och undersöka. Jag satte högsta fart och kom fram till den nödställde ungefär samtidigt som en yrkesfiskare som svängt däråt för att se vad som stod på, säger Ian Wilson.

Mannen höll sig fast i sin bräda men låg med nästan hela kroppen i det mycket kalla vattnet. Ian Wilson lyckades få upp honom på skotern, ett tungt uppdrag eftersom mannens torrdräkt var helt vattenfylld.

– Han kunde röra sig men jag fick inte kontakt med honom. Jag såg i hans ögon hur rädd han var, säger Ian Wilson.

Dessutom upptäckte han att mannen var förankrad med säkerhetslina i SUP:en. Den rådige fiskaren skar av linan med en kniv, och Ian Wilson kunde köra och möta stationens större båt där de frivilliga sjöräddarna Peter Sundin, Erik Ahlsten och Daniel Nilsson snabbt och systematiskt tog ombord mannen. Väl ombord placerade de honom ute på däck i solvärmen vid det varma utblåset från motorrummet. Den vattenfyllda torrdräkten klipptes upp, och mannen sveptes in i varma filtar för att få upp kroppstemperaturen.

Mannen överlevde trots att han hunnit bli mycket nedkyld. För sjöräddarna blev insatsen en påminnelse om att fortsätta öva så att rätt beslut tas instinktivt, men också om vikten av att tänka utanför boxen.

– Att bli nominerad till Årets sjöräddare för vår insats är fantastiskt. Det är en bekräftelse på att det jobb vi utför på vår fritid gör skillnad. Att rädda ett liv är mer värt än vilken lön som helst, säger Ian Wilson.

Den person som slog larm samt den yrkesfiskare som skar av linan tilldelas en hedersutmärkelse för sina insatser.

Källa och foto: Sjöräddningssällskapet.

 

Fakta, Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 400 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Totalt deltog 13 frivilliga sjöräddare från tre stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.