27 mars, 2023

Ansök om en båtsommar med Kristoffer Appelquist

Snart är båtsäsongen här och i ett av världens mest båttäta länder är det många som vill njuta av sommaren till sjöss. För att ge nya förare en bra start på båtlivet lanserar försäkringsbolaget Alandia sitt mentorprogram Bryggan. De söker båtintresserade som vill lära sig mer om livet på sjön direkt från en mentor.

Pressmeddelande:

Pandemiåret 2020 innebar förändrade semesterplaner för de flesta, vilket gjorde att många fler fick upp ögonen för båtlivet. Många båtförsäljare såg att intresset ökade med tio procent, medan sökningar på begagnade båtar mer än fördubblades. Sedan dess har antalet nya och mindre erfarna båtförare på sjön varit betydligt högre än tidigare – vilket också syns i Sjöräddningens statistik. 2020 gjorde de 54 procent fler förebyggande utryckningar än året innan.

Med hjälp av fyra erfarna båtprofiler, en av dem komikern och programledaren Kristoffer Appelquist, ska Alandias nya mentorprogram, Bryggan, hjälpa till att utbilda svenskar till säkrare båtförare.

– Det här ska bli så himla roligt! Jag har haft alla sorters båtar och gjort alla sorters misstag under mina drygt 400 år vid rodret. Ok, inte 400 men 28 år har det faktiskt gått sedan jag skaffade min första båt, säger Kristoffer Appelquist.

Har du några tips på något man bör undvika att göra?

– Jag var ensam, i min förra båtklubb, om att ha rammat samma brygga med både snipa, daycruiser och kanot. Nu har jag äntligen lärt mig att ta det lite lugnt. Tamp i propellern, fyra telefoner överbord, tändstift i vattnet. Min gedigna erfarenhet har jag fått betala dyrt för!

För Alandia är Bryggan en storsatsning på deras absolut viktigaste område, nämligen sjösäkerhet.

– Ett av Alandias främsta mål är att minimera risken för olyckor på sjön, och det gör vi bäst genom att höja kunskapsnivån om vilka risker som finns och hur vi bör bete oss. Med Bryggan vill vi välkomna fler in i den stora båtgemenskapen och inspirera till ett långt och tryggt båtliv, säger Heikki Karlsson, direktör för fritidsbåtar på Alandia.

Utöver Kristoffer Appelquist kommer sjökaptenen Gustav Löwing, skepparen Annika Trogen och Båtlivskommitténs ordförande, Per Smedfors, att agera mentorer. Efter ansökningsperioden väljer Alandia ut vinnare och matchar ihop de bästa paren.

Ansökningsperioden till programmet är öppen mellan den 27 mars och 14 april.

För ansökan och mer information om mentorsprogrammet gå in på: alandia.se/bryggan

Källa och foto: Alandia.

Gustav Löwing, Kristoffer Appelquist, Annika Trogen och Per Smedfors.