11 april, 2023

Eldriven ”folkbåt” från Norge klar för produktion

Den 8 meter långa eldrivna motorbåten från Strømsøboat är nu klar för produktionsstart. Tillverkaren kallar sin snipa med hytt för ”Electric Folkboat”. Den som är intresserad kan konfigurera båten på företagets hemsida. Där kan intresserade också betala en deposition för att få en plats i produktionen.

Båten har övernattningsplats för fyra personer, ett komplett pentry och separat toalett. Priset varierar från 1,1 Mkr till 1,65 Mkr inklusive moms. Tillverkaren tar dock höjd för att inflationen kan ge stigande priser.

Båten ska produceras i Fredrikstad i Norge.

Båten är helt eldriven med en design som kan sägas vara en blandning av klassisk stil och mer moderna linjer. Av ritningarna att döma är det en kabinbåt med walk around-lösning, där man kan gå tryggt runt däcket. Den har sovplatser för två par eller fyra goda vänner i dubbelsängar. Dessutom finns det en hängkoj för ytterligare två personer.

Strømsø Electric Folkboat säger att deras nya båt representerar ett nytt sätt att vara på sjön. Den kanske viktigaste anledningen är att båten drivs med två styrbara poddmotorer som är monterade på ett nyutvecklat hydrauliskt styrsystem. Det gör att båten kan hanteras enkelt med antingen ratt eller joystick.

Folkbåten ska producera sin egen el via solceller på kabinens tak. Med försiktig körning ska solcellerna kunna ge den ström som behövs för framdriften. Enligt tillverkaren är Folkbåten en ”evighetsmaskin” driven av solkraft.

Electric Folkboat lanseras i tre versioner:

Basic – en enklare instegsmodell.

Fish – Med extra säkerhet, syrafasta pulpeter för montering av fiskeutrustning.

Comfort – Toppmodellen för den som vill bo i båten under semestern eller bara ha det skönt på sjön. Den har 220/40 V uttag.

Varje modell kommer med tre olika batterialternativ:

Standard range – tillräckligt för de allra flesta.

Medium Range – För den som vill ha det lilla extra eller inte har laddmöjlighet vid egen brygga.

Max Range – Lång räckvidd.

Fakta Electric Folkboat

Längd:         7,99 m

Bredd:          2,74 m

Vikt:              2 175 kg

Motor:          2×4 kW styrbara podmotorer

Solceller:     1,14 kWp

Batteri:         45 kWh

Laddtid:       21 timmar

Marschfart:  5 knop

Toppfart:      7 knop

Räckvidd:    125 km

CE-klass:     C / B

Info: www.stromsoboat.no