8 april, 2023

Två svenska besättningar i medaljrace i världscupen

Vilma Bobeck och Ebba Berntsson blev bästa svenska besättning i årets första världscupseglingar för samtliga OS-klasser som avslutades på lördagen i Palma de Mallorca. De slutade på åttonde plats i 49erFX – en placering bättre än Emil Järudd/Hanna Jonsson som blev nia i Nacra 17.

Vilma Bobeck kom till världscupen med både ett EM och ett VM-silver i bagaget från 2022. Men i Palma seglade hon med Ebba Berntsson eftersom ordinarie gasten, Rebecca Netzler, är skadad.

– Jag är ganska överraskad över vår vecka. Om någon hade sagt till mig innan att vi skulle vara med i medaljracet så hade jag nog bara skrattat. Jag är otroligt imponerad av Ebba och hennes inställning. Inte en enda sekund har hon tappat humöret eller tyckt att något race var för tufft, utan fortsatte bara att satsa framåt och ta plats i världstoppen, säger Vilma och fortsätter:

– Nu blir det lite välförtjänt vila hemma i Sverige och sen kommer jag och Ebba att ladda om inför världscupen i Hyeres om två veckor, som vi kommer segla tillsammans. Då hoppas vi kunna fortsätta ta stora kliv framåt.

 

Foto: Sailing Energy/Princesa Sofía Mallorca.

I Nacra slutade Emil Järudd/Hanna Jonsson på en niondeplats. Men deras start i Palma lovade mer.

– Höjdpunkten för mig, här i Palma, var första dagen då vi lyckades komma in efter mycket träning och få till det bra på en gång, säger Emil som var fyra efter den första dagen i Palma.

Även för Emil och Hanna är världscupen i Hyeres nästa utmaning.

– Vi ska fortsätta pusha gränserna. Det finns ännu mer att hämta. Vi måste fortsätta trumma in rutinerna för vår kommunikation och våra beslut, samt se hur vi kan hitta lite mer fart. Jag var förvånad över hur snabba vissa var i lättvind här i Palma. Det är någonting vi kan fila lite på inför Hyeres med setup och teknik, säger Emil.

För Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson blev årets världscuppremiär en besvikelse. De regerande Europamästarna i 470 fick inte riktigt till det och de slutade på 14:e plats – nio poäng från en topp 10 plats och därmed fick de heller inte segla sista dagens medaljrace.

Förbundskapten Magnus Grävare summerar veckan så här:

– Det har varit en vecka med lättare vindar, med premium på bra starter då man annars lätt fastnar i klungan och sämre vind. Över lag så saknar vi lite skärpa där. Vi är väl bättre när det trycker på. Så lite besvikna, men vi tar det som en nyttig påminnelse att vi måste vara mer allround. Samtidigt är det häftigt att bägge våra unga team som är i final är lite missnöjda då. Vi är redan revanschsugna inför nästa världscup i Frankrike om två veckor, säger Magnus.

Läs mer här: 52 Trofeo S.A.R. Princesa Sofía Mallorca – 2023 (trofeoprincesasofia.org)