13 april, 2023

Möjlighet för båtägare att koldioxidkompensera sin bränslekonsumtion

Under båtmässan Eriksberg Boat Show i Göteborg 14–16 april lanseras WAVEZ. Det är ett enkelt sätt för båtägare att koldioxidkompensera sin bränslekonsumtion. Båtägaren kan köpa ett certifikat kopplat till båttyp och motorstorlek, alternativt ett certifikat baserat på det förväntade antalet liter bränsle, bensin eller diesel.

Innan elbåtar och dess infrastruktur slagit igenom på allvar ger WAVEZ båtägare chansen att koldioxidkompensera sin användning av bränsle till sjöss.

– Vi vill vare sig skuldbelägga båtägare eller uppmana till att köra mer båt. I stället vill vi få båtägare att inse hur mycket koldioxid man släpper ut och ge dem chansen att kompensera sina utsläpp på ett enkelt sätt, säger Johan Laur, grundare av bolaget WAVEZ – We Reduce CO2 At Sea AB.

Med hjälp av bakgrundsdata från Transportstyrelsens undersökning, presenterad i januari 2021, har konsultbolaget Point i Göteborg, som också genomförde undersökningen, räknat fram antalet nautiska mil och bränslekonsumtion kopplat till olika båttyper och dess motorstorlek.

– Det har varit spännande och roligt att hjälpa WAVEZ med detta och kunnat skapa en konsumentanpassad lösning baserad på data från båtägarna själva, säger Markus Lagerqvist, Managing Partner på Point.

Creturner är ett noterat bolag med säte i Stockholm och produktionsanläggning i Smedjebacken. Creturner, med ägare som till exempel Avanza Pension, Nordea Liv samt Nordnet, är WAVEZ leverantör av tjänsten. Med hjälp av metoden Bio-CCS binds CO2 permanent i marken.  Metoden innebär att biomassa torkas innan förkolning i pyrolysugn. Kolet krossas och vatten adderas, vilket skapar en trögflytande kolmassa, som slutförvaras i gamla uttjänta gruvor.

– Vi är glada att WAVEZ valt att använda sig av Creturner som leverantör och hoppas att båtägare ska gilla WAVEZ tjänst, säger Joakim Erlandson, VD för Creturner Group AB.

Foto: Brunswick Marine.