24 april, 2023

Bra start för Anton och Lovisa i världscupen

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson var bäst av svenskarna när världscupseglingarna i French Olympic Week drog i gång i Hyères på måndagen. I de hårda mistralvindarna blev de sjua och trea och i totalen ligger de på en sjunde plats i 470 mixed.

– Dagen har varit bra. Vi gjorde två race i starka och skiftiga frånlandsvindar. Vi håller en hyfsat hög lägstanivå, men har några växlar till på både kryss och läns, säger Lovisa.

För ett år sedan inledde Anton och Lovisa sin satsning mot OS i Paris just i världscupen i Hyeres. Då fick de en flygande start med en seger och en andraplats i sina två första race tillsammans i en internationell tävling.

Nu när de är tillbaka på samma vatten var de inte riktigt lika lyckosamma – trots att det var hårda vindar nu som då. Men de är ändå nöjda efter första dagen.

54th Semaine Olympique Française – Toulon Provence Méditerranée © Sailing Energy / Semaine Olympique Française
24 April, 2023

– Vi gillar hårdvind. Man måste vara smart och prioritera skickligt. Men vi kom inte helt upp till vår nivå, men klarade dagen okej resultatmässigt, säger Anton.

Seglingarna i Hyeres är årets andra världscuptävling av totalt fyra. Inledningen i Palma för ett par veckor sedan gick lite sämre än väntat. Inte minst för Anton och Lovisa som slutade på 14:e plats på Mallorca.

– Vi är väldigt nöjda med vår vinterträning. Extra jobbigt då när årets första världscup inte alls gick som planerat, säger Anton och får medhåll av Lovisa:

– Men vi hoppas att vi kan racea på vår högsta nivå, samtidigt som vårt fokus ligger bland annat i starter och kommunikation. Där har vi tagit lärdomar från Palma och hoppas ta ytterligare kliv framåt.

Förbundskapten Magnus Grävare hoppas att resultatet i Palma ska få Anton och Lovisa att tända till i Hyeres.

– Det gick ju lite trögt sist på Mallorca så vi är lite revanschsugna nu. Regattan här började som så ofta med Mistralvindar. Mistralen, som är en mycket stark vind som blåser från Rhônedalen ner över Rivieran, är som starkast i april och november. Trots det lyckades de flesta seglingarna genomföras idag. Vi förväntar oss mistral ytterligare några dagar, förhoppningsvis lite svagare, säger Magnus och fortsätter:

– Detta är den sista större regattan för de flesta innan för-OS så vi planerar att ta ut laget dit nästa vecka. För-OS är ju generalrepetition inför OS, så en besättning från varje klass får delta där. Till VM i Haag i augusti har vi fler platser, så några klasser kommer att ha kvalseglingar på hemmaplan och under Kieler Woche. Men resultaten här i Hyeres är också viktiga.

Svenska besättningar som tävlar i Hyeres i veckan:

470: Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, Olivia Bergström/Hugo Christensson

FX: Vilma Bobeck/Ebba Berntsson

ILCA 6: Josefin Olsson, Fanny De Susini, Jennifer Öhrnell, Hanna Koba, Svea Sahlin

ILCA 7: Emil Bengtson, Wilhelm Kark, Ludvig Lindqvist, Carl Ljunggren, Rasmus Granzin

Nacra 17: Emil Järudd/Hanna Jonsson, Ida Svensson/Marcus Dackhammar

Formula Kite, herrar: André Olsson

Formula Kite, damer: Karolina Larsson

Foto: SailingEnergy.

 

Läs mer här: Semaine Olympique Française 2023 (ffvoile.fr)