3 maj, 2023

Segelbåt räddad av ostindiefararen Götheborg

Förra veckan räddade ostindiefararen Götheborg en liten segelbåt som tappat sitt roder utanför franska kusten. Vad vi vet är det första gången som en ostindiefarare kommer till undsättning på det här sättet, och första gången som Götheborg har gjort det. Nu kan vi visa bilderna och berättelsen från segelbåten som räddades.

Tisdag förra veckan, den 25 april, seglade ostindiefararen Götheborg utanför franska kusten, på väg mot Jersey där skeppet skulle stanna 27 april–2 maj. På eftermiddagen 25 april, strax efter klockan 16.00, tog skeppet emot ett nödanrop via MRCC från en segelbåt som tappat sitt roder och drev ute till havs.

Götheborg visade sig vara närmaste båt och avbröt omedelbart seglingen, bärgade alla segel och tog sig till segelbåten. Segelbåten togs på släp in mot franska kusten under natten 25–26 april. På förmiddagen 26 april kom en båt från franska sjöräddningen från hamnen Paimpol och hämtade upp segelbåten, och Götheborg fortsatte mot Jersey.

Först i måndags fick vi återigen kontakt med de två personer från Belgien som var ombord på segelbåten och nedan är deras historia. De hade inte väntat sig att en ostindiefarare skulle komma till deras räddning.

Källa: Ostindiefararen Götheborg.