9 maj, 2023

Program för Stadshusets jubileumsvecka i Stockholm i juni

Stockholms stad bjuder 16–23 juni in till ett hejdundrande firande värdigt en hundraåring.

Stadshuset är stockholmarnas hus. I 100 år har viktiga beslut fattats här, idéer har formats och kärlek har flödat. Därför firar staden Stadshusets jubileum. Firandet pågår hela året och nu närmar vi oss Stadshusets födelsedagsvecka.

Stockholms Stad ställer om Stadshuset och bjuder in alla stockholmare till ett öppet stadshus. Alla är välkomna in i Blå hallen och Gyllene salen – det är fri entré.

På samma sätt som vid invigningen 1923 blir det Stadshusregatta på Riddarfjärden, i år också med prova på-aktiviteter och folkfest längs kajerna. Två kvällar bjuder staden upp till dans i Stadshuset, något som många stockholmare minns från förr och har längtat efter.

I den nyrenoverade Stadshusparken flyttar Parkteatern in under tre junikvällar med en av sina succéföreställningar. På själva födelsedagen 23 juni fylls huset med kärlek då 200 par vigs från morgon till kväll.

Program

16–17 juni – Danshuset

16–18 juni – Stadshusregattan

16–21 juni – Öppet hus i Stadshuset

19–21 juni – Vegas i Stadshuset

22 juni – Jubileumsmiddag

23 juni – Midsommarvigslar

Det blir en vecka utöver det vanliga när Stadshuset hyllas.

– Hela jubileumsveckan utgår från kärleken till stockholmarnas och demokratins hus. Vi påminns om det fantastiska arv som tidigare generationer har lämnat över till oss, och varför vi ska fortsätta att ta hand om denna pärla för Stockholm och för Sverige, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.

Kulturvård i Stadshusparken

Inför firandet har fastighetskontoret sett till att Stadshuset strålar i praktfull glans. Vi har bland annat förgyllt statyer, restaurerat pannåer och lambrekänger. Även Stadshusparken, en kulturhistoriskt värdefull oas och en självklar del av Ragnar Östbergs praktverk, har återställts till dess originalutförande.

Mat och dryck

Restaurangerna Stadshuskällaren och Ragnars skafferi håller såklart öppet. Det blir en somrig meny och servering även på Borgargården. I Stadshusparken blir det åter caféservering som förr i tiden och längs Hantverkargatan finns foodtrucks.

Fira ditt stadshus

Så, kom förbi Stadshuset under jubileumsveckan. Stäm träff med en vän i Stadshusparken och ta en fika. Fria till ditt hjärta högst upp i Stadshustornet. Strosa runt i Blå hallen och Gyllene salen på egen hand, eller njut av förstklassig arkitektur och vacker konst på en specialvisning. Upplev Riddarfjärden full av segel och vackra båtar, dansa i Blå hallen eller ta del av förstklassig musikunderhållning i parken.

– Stadshuset syns över hela stan men står på ett märkligt sätt lite ensamt. Därför öppnar vi upp och ställer om den här fantastiska platsen, tomten Eldkvarnen vid det enorma vattentorget Riddarfjärden, under jubileumsveckan. Det ska vara lättare för fler personer att spontant hitta hit, säger Svante Hådell, projektchef för Stadshuset 100 år.