8 maj, 2023

19 meters ”ekoyacht” med eldrift och kraftiga solpaneler

Soel Senses 62 är en 19 meter lång yacht i lyxklassen med ett alternativt drivsystem som ska ge så låga utsläpp som möjligt. Katamaranen är klädd med solpaneler som gör båten näst intill självförsörjande.

Det är ett varv i Nederländerna som står bakom den 18,8×10,2 m stora katamaranen som väger 36 ton. Båten är fylld med nya innovationer och designfunktioner samt väldigt stora utrymmen.

62-fotaren erbjuds med antingen traditionella dieselmotorer eller eldrift. En skillnad jämfört med andra stora ”ekoyachter” är att Soel Senses 62 i elversionen har helt elektrisk drivlina som alternativ till förbränningsmotorer.

Hon har smala skrov för lågt motstånd i vattnet och hela båten är en lättviktskonstruktion med systemintegration för eldrift. Det ger henne lång räckvidd och, enligt tillverkaren, överlägsna driftsystem.

Solcellskatamaranen har 42 toppmoderna solpaneler som genererar 18,5 kWp el. Hon är byggd med smart användning av glas i designen (inklusive en skjutdörr med helstråle) och möjligheter att köra helt tyst utan att störa omgivningen. Det finns också gott om däcksutrymme och lyxigt utformade innerutrymmen.

Alla innerutrymmena kan anpassas efter köparens önskemål. Det finns även flera alternativ för solbäddar på akterdäcket, det förliga däcket och på ett flybridge-soldäck. Köparna kan även välja mellan öppen och stängd flybridge.

Fakta Soel Senses 62

Längd:                              18,8 m

Bredd:                               10,3 m

Djup:                                 0,96 m

Deplacement:                  36 ton

Solceller:                          18,5 kWp

Effekt:                               120 kWh per dag

Batterier:                          282 kWh (424 kWh som tillval)

Genset:                             60 kW

Elmotorer:                        2×100 kW (2×200 kW som tillval)

Toppfart:                           12–14 knop

Marschfart:                       8–10 knop

Vatten:                              1 000 liter

Bränsle:                            1000–2000 liter

CE-klass:                          A – Ocean

Personer:                         12

Pris:                                   30 Mkr plus moms

Info:                                   www.soelyachts.com