22 maj, 2023

Traditionella båtar i vacker seglingsparad i Kroatien

Många som har charterseglat i Kroatien har besökt ön Hvar. Denna stora ö sydost om Split är inte bara en utpost för seglare utan också ett centrum för mycket av båtlivet på den kroatiska kusten. Charterseglingarna i Kroatien ökade starkt igen 2022, då charterturisterna kom tillbaka på allvar efter pandemin.

Det finns gott om hamnar och naturliga vikar att lägga till i på den sju mil långa ön Hvar. Här finns också rika traditioner med båtar som i alla tider har använts för allt från att nöjessegla till att frakta varor och människor. Liksom på många andra platser i Kroatien finns det också gott om spår av romarna, som var aktiva under lång tid även här.

På Hvar arrangeras varje år en traditionell båtfestival, som är ett fint alternativ att besöka för den som seglar sent på säsongen. Festivalen hålls i slutet av september, då det är färre turister men fortfarande varmt och gott i Kroatien. Hamnarna är fortfarande öppna den här tiden liksom de flesta restauranger.

Båtliv besökte festivalen på Hvar 22–25 september ifjol. Hamnen i byn Starigrad var full av folk och båtar av alla de slag. Förutom de som skulle delta i båtkarnevalen fanns det gott om charterseglare från hela världen. Vi stötte även på en kolonn med cykelturister från Kanada som skulle besöka båtfestivalen.

Båtarna som deltar i festivalen varierar mycket beroende på vad båtarna konstruerades för och när de byggdes. Liksom i Sverige finns det allt från pedantskötta ”smycken” utrustade för att kappsegla till rena bruksbåtar. Genomgående är att båtarna hanteras professionellt och med van hand även om synen på promillegränser och flytvästanvändande ombord under festivaldagarna är en annan än i Sverige.

Festivalen hålls främst under fredagen och lördagen i orten Starigrad, som ligger vackert längst in i en lång vik. Hela viken fungerar som en naturlig hamn medan byn Starigrad, som ligger längst in, har en riktig hamn med stensatta kajer, servicehus och ett stort utbud av restauranger.

Båtparaden seglas på dagtid fredag och lördag med många båtar på startlinjen. När vi var på plats upplöstes dock den eventuella tävlingen efter en kort stund och fritt seglande tog vid. Som alltid blev det dock kappsegling mellan liknande båtar och besättningar.

Festligheterna fortsatte på kajen hela eftermiddagen och in på fredagskvällskvisten, då andra evenemang tog vid. Det var konsert med folkmusik och modernare toner på torget i byn. Här visades även Linđo, som är en kroatisk hoppdans från Dubrovnikregionen, ackompanjerad av instrumentet lijerica.

På lördagen var det nya seglingar med besättningar i traditionella kläder och inbjudna gäster. På lördagskvällen hölls festivalens verkliga höjdpunkt: nattsegelparad med belysta båtar och musik från stora högtalare.

Det var en mäktig syn med båtar som skickligt manövrerades runt den trånga hamnen, upplysta av strålkastare med skön musik i bakgrunden. Det här är något ganska unikt som vi inte har upplevt på många platser tidigare. Kav lugnt, den ljumma kvällen och den kolsvarta himlen gjorde båtparaden till ett fint minne.

Den som besöker Starigrad bör inte missa en guidad tur runt byn med omgivningar. Det finns många intressanta platser med historik som går långt tillbaka. Inte minst gäller detta de romerska lämningarna. Runt byn finns oliv- och vinodlingar av bra klass som sköts som familjebruk.

Förutom självklarheter som båtarna och hamnen med möjligheter till båtspaning kan vi rekommendera ett besök i besök på den kroatiska skalden Petar Hektorovićs sommarpalats

Lars-Åke Redéen

 

Mer info om båtfestivalen:  https://www.visit-stari-grad.com/en/what-to-see/festivals-and-events/days-in-the-bay/

 

Båtfestivalen i Starigrad på ön Hvar i Kroatien är väl värd ett besök. Seglingarna hålls i slutet av september, som är en skön tid att segla i Medelhavet.
En klassisk båt på väg in i hamnen i Starigrad.
Klassiska och nyare båtar möts.
100 år gammal båt som seglas och riggas enligt originalet.
Större fartyg och mindre båtar seglar tillsammans.
Professionella sjömän kopplar av med klassikersegling.
Välskött båt som drog många blickar till sig.
Komplett dambesättning som framförde sin båt med stil.
Nattlig parad med upplysta båtar och hög musik.