8 juni, 2023

Planet or Plastic på Sjöhistoriska museet

En bild säger mer än tusen ord, är inte en klyscha i det här sammanhanget. National Geographics fotoutställning, som hade premiär på Sjöhistoriska museet den 2 juni, väcker känslor.

Båtliv fick gå på en förhandsvisning med guidad visning av Tora Larsdotter Andersson, Lina Granér och Colm Keller. Med bilder från hela världen som gestaltar de enorma mängder av framför allt engångsplast som årligen hamnar i vattnet, får man en bild av hur illa det faktiskt är och vilken skada plasten gör. Den lilla sjöhästen som greppar om en tops och den uppsprätta fisken fylld av plast, sitter som fastetsade på hornhinnan.

Ovanför ytan är det mesta en idyll i våra hav, sjöar och vattendrag, men när vi fick dyka på djupet med hjälp av bilderna på utställningen, byttes idyllen ut mot den bild man har av 70-talets soptippar som fanns i varje stad. I andra delar av världen är man mindre förskonad av “ovanför ytan idyllen”. Där har soptipparna flyttat från land till vatten. Bilden med en surfare mitt i en sådan där härlig våg som bildar en tunnel runt surfaren, hade varit den ultimata surfbilden om det inte varit för all plast som virvlar med runt i vågen.

Planet och Plastic bjuder in till diskussion och var man inte miljömedveten innan man gick dit, så blir man det. Vi ställer frågan högt till oss själva: Vad håller vi på med?

Utställningen består av två delar och man går ifrån den första delen med en tyngd över axlarna och en känsla av hopplöshet. Men det gror ett hopp inombords när man kliver in i den andra delen av utställningen. Här fylls väggarna av bilder på engagerade människor och organisationer som jobbar för en förändring. Man tar tillvara på plasten och skapar nya användningsområden. Kläder. Konst. Möbler.

Det handlar inte om att vi ska sluta använda plast, det skulle inte fungera. Plasten har bidragit till samhällets utveckling och man har bland annat kunnat utveckla medicinsk utrustning för överlevnad, tack vare plasten. Den finns överallt, i bilar, mobiler och framför allt i våra båtar. Men vi måste sluta missbruka vår planet genom att fylla våra vatten med plast.

Vi fritidsbåtsägare vill ju självklart kunna fortsätta njuta av vårt fantastiska vattenburna friluftsliv med härliga sommarbad och fiske. Alla vi som befinner oss till sjöss på ett eller annat sätt måste verkligen ta vårt ansvar när det gäller att minimera plasten i våra vatten.

En badleksak som sliter sig från båten är kanske ingen stor förlust för ägaren om den inte hämtas upp. Ett fiskenät som lämnas kvar svider kanske inte i plånboken. Men dyk på djupet med “dykutrustningen” Planet or Plastic, så förstår du vilken skada minsta lilla plastbit gör! Och det innebär både förluster och kostnader. För oss alla!

Vårt tips är, besök utställningen!

Erika Lilja

 

National Geographic
Colm Keller, utställningsproducent och projektledare för utställningen, och Lina Granér, programansvarig.