3 juli, 2023

Kappseglare räddade med helikopter efter extremt tufft första dygn på Gotland Runt 2023

Tidigt på måndagsmorgonen 3 juli räddades två seglare från sin havererade båt norr om Gotska Sandön av sjöräddningens helikopter. De seglade i Doublehanded-klassen, där man seglar med bara två personers besättning.

Redan innan besättningen anropade sjöräddningen hade de beslutat sig att avbryta seglingen på grund av de hårda förhållandena och seglade norrut mot Sandhamn.

I den grova sjön, med en stadig vind på 15 meter per sekund och byar uppemot 20 meter per sekund, bröts rodret av och båten gick inte längre att styra. Då anropades sjöräddningen som alltså beslutade att undsätta med helikopter då båten var för långt ut för att bogseras.

 

De två ombord tog då ner seglen, lade ut drivankare och gjorde sig klara att lämna. Enligt såväl sjöräddningen som besättningen har allt gått lugnt och ordnat till och de är oskadda. De flögs sedan till Sandhamn varifrån de tagit sig vidare hem. Båtens ligger nu med drivankare och kan komma att plockas upp när förhållandena tillåter.

Utöver detta haveri har över 100 deltagande båtar valt att avbryta seglingen och vända tillbaka till Sandhamn eller gå in till Fårösund. Inga personskador har rapporterats men en båt har förlorat masten och fått assistans av sjöräddningen in till Fårösund.

 OBS! Bilderna visar inte ovan nämnda båtar.

Info: www.ksss.se