3 juli, 2023

Allegra första båt i mål i Gotland Runt – satte nytt fartrekord

84-fotskatamaranen Allegra, som kommit till Gotland Runt med det uttalade målet att slå hastighetsrekordet, gick i mål klockan 14.07 måndagen 3 juli. Båt och besättning har uppenbarligen trivts alldeles utmärkt i de extrema förhållandena. De nådde inte målet, men det var ändå en väldigt nöjd besättning som steg i land i Sandhamn.

– Det var fantastiskt och himla blåsigt, säger Helena Darvelid i Allegras besättning med ett stort leende. Vid norra Gotland hade vi som mest 42 knops vind (cirka 22 meter per sekund).

Den till stor del professionella besättningen pressade båten hårt, trots detta nådde man inte riktigt fram till de rekord som sattes på den gamla banan då starten gick i Sandhamn.

Efter att ha rundat vid Hoburgen fick Allegra mer undanvind. Den 84 fot långa katamaranen satte nytt rekord för båten på 34,2 knop (det tidigare rekordet var 29,9 knop). Snitthastigheten, inklusive lättvindsseglingen genom skärgården, hamnade på 12,9 knop, vilket inte riktigt räckte till det rekord som slogs 2007 på den gamla banan. Men Allegras besättning var ändå nöjd med seglingen.

– Vi försöker hela tiden segla ovan på vattnet men i de stora vågorna hände ofta att vi i seglade under, fortsätter Helena. Men besättningen har gjort ett fantastiskt jobb och stämningen ombord har varit jättebra.

De flesta av de kvarvarande båtarna är fortfarande kvar på Gotlands östra sida och vid 15-tiden på måndagen började de första i den klungan närma sig rundningen vid Hoburgen och den flygande undanvinden mot målet i Sandham dit man väntas under morgondagen. Vindarna förväntas också minska något även om de fortsatt kommer att hålla sig nära kulingstyrka.