25 juli, 2023

Ny undersökning: “Oron för dåligt väder är det jobbigaste med båtlivet”

Båtsäsongen innebär för många svenskar tid för avkoppling, naturupplevelser och gemenskap. Men är båtlivet alltid fridfullt och härligt? Försäkringsbolaget If har presenterat vad svenskarna anser är det bästa med båtlivet- och det jobbigaste.

Pressmeddelande från If:

För många svenskar är båtlivet inte bara en fritidsaktivitet, utan även en livsstil. Enligt försäkringsbolaget Ifs båtlivsundersökning från 2023, äger 17 procent en båt eller har tillgång till en. If har frågat dessa personer vad som är bäst med att vara ute med båten och vad som är jobbigast.

Det bästa med båtlivet är att få vara ute i naturen, det ansåg majoriteten, 33 procent, av de tillfrågade. Boende i norra Mellansverige tyckte i högre grad att naturupplevelsen var bäst jämfört med boenden i övriga Sverige. På andra plats svarade man att lugnet var det som lockade mest. Hos 18–24 åringar uppskattades lugnet mer än hos övriga åldersgrupper.

Vad är då det jobbigaste med att vara ute med båten? De flesta ansåg att det aldrig är jobbigt att vara ute med båten. För de som tyckte att båtlivet har sina nackdelar, upplevde majoriteten, 15 procent, en oro för dåligt väder.

– Ha koll på väder- och vindprognosen, försök uppdatera den ofta under dagen. Vädret kan vända snabbare än vad man tror och då är det bra att vara förberedd och planera, säger Arvid Böhm, båtexpert hos försäkringsbolaget If.

Olyckor ute på sjön förekommer tyvärr ofta. Att gå på grund är en av de vanligaste båtskadorna som inträffar bland både ovana och sjövana förare.

– Många sjöskador uppstår trots att man har god sjövana och kör i känt vatten. Det är viktigt att alltid vara koncentrerad och att se till så att sjökortet är uppdaterat, säger Arvid Böhm.

Ifs tips för att undvika båtskador i sommar:  

  • Håll koll på väderprognosen, den uppdateras flera gånger om dagen.
  • Använda uppdaterade sjökort. Du hittar bra information påSjöfartsverkets hemsida.
  • Planera din rutt innan du ger dig iväg. Meddela dina planer till anhöriga eller vänner.
  • Ta det säkra före det osäkra. De flesta grundstötningar sker på redan kända grund.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan 6 april och 12 april 2023, av Syno International. 1015 personer mellan 18 och 80 år deltog. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort. 

Källa och foto: If.