5 augusti, 2023

Mange Olsson-priset 2023 till Simon ”SiFi” Fisher

Den brittiske seglaren, navigatören och vinnaren av senaste upplagan av The Ocean Race, Simon ”SiFi” Fisher, har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2023. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

Simon Fisher blir den tionde mottagaren av priset som ska belöna internationella seglare som liksom Mange utvecklat seglingssporten såväl mänskligt som sportsligt. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton, Carolijn Brouwer, Peter Burling, Martine Grael och Pelle Petterson.

Simon Fisher, eller SiFi som han kallas i den internationella seglingsvärlden, lever väl upp till fondens värderingar och till Manges minne. Den brittiske navigatören har deltagit i The Ocean Race sex gånger och vunnit två – varav den senaste upplagan med 11th Hour Racing Team. Han är den första navigatören i racets 50-åriga historia som vunnit två gånger.

Under sin 20-åriga karriär i The Ocean Race har SiFi sett racet utvecklas från Volvo Open 70-klassen, via one-off VO65-klassen, där han var med och vann 2014–15 tillsammans med skepparen Ian Walker ombord på Abu Dhabi Ocean Racing, till dagens foilande IMOCA:s.

– Min största framgång var nog att vinna 2014–15, eftersom det var en kombination av en barndomsdröm som blev sann, tillsammans med många års hårt arbete för att nå mitt mål. Jag är också stolt över att ha provat på många olika områden inom vår sport och jag har alltid gillat att testa nya utmaningar.

Under den senaste upplagan av The Ocean Race tog sig SiFi an ledarrollen för sitt team 11th Hour Racing Team inom hållbarhetsarbetet. Med stort intresse och engagemang jobbade han med programmet som i realtid försåg forskare i land med fakta från båten. Ett av flera mål med forskningen är att förbättra klimatmodeller och väderprognoser.

– Det är verkligen en stor ära att få ta emot Mange Olsson-priset. Mina och Magnus vägar korsades ett par gånger i början av min karriär i The Ocean Race och han gjorde alltid ett stort intryck på mig med sin positiva entusiasm och sin rena glädje över att bara få ge sig ut till sjöss och kappsegla runt jorden. Han var en stor glädjespridare och det gick inte att låta bli att vara glad när man var i hans närhet.

Priset samt stipendier till unga svenska seglare kommer att delas ut vid en särskild jubileumsceremoni 22 augusti på Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm. Flera av de tidigare prisvinnarna och svenska stipendiaterna kommer medverka under kvällen för att fira 10:e Mange Olsson Priset. 

För mer information besök www.mangeolssonsminnesfond.se