7 augusti, 2023

100 sjömil på en laddning med Electric Flyer

Spirit Yachts har blivit välkända för sina vackra segelyachter i superyachtklass, inte minst för den Spirit 46 som fanns med i James Bond-filmen ”No Time To Die”. Nu satsar båttillverkaren på eldrivna motorbåtar och hoppas kunna bygga en båt som klarar upp till 100 M på en batteriladdning.

I samarbete med BAR Technologies har Spirit Yachts utvecklat SpiritBARTech35EF. Spirit Yachts står för tekniken med att bygga båtar medan BAR Technologies tar med sig sina kunskaper från sina America’s Cup-simulerings- och sin designexpertis.

Den genomsnittliga elektriska yachten är, enligt Spirit Yachts, på cirka 40 fot med en räckvidd på 25–70 miles vid 5 knop, beroende på batteripaket. Det kan jämföras med SpiritBARTech35EF som enligt beräkningarna ska få en räckvidd på 100 M vid en marschfart på 22 knop när den väl flyger på sina bärplan.

Samarbetet har resulterat i en båt med bärplan, ungefär som svenska Candela. Under goda förhållanden ger det en båt med optimal komfort och effektivitet i vattnet. Båten lyfter tyst ur vattnet och flyger fram över ytan med en toppfart på 28 knop.

Ovanför vattenlinjen känns handarbetet igen från Spirit Yachts segelbåtar, som byggs i samma stil som svenska skärgårdskryssare. Skillnaden är att det här är en lång och smäcker motorbåt med sex sittplatser i en konfiguration medan de mer sportiga kunderna kan välja en tvåsitsig spidervariant.

Fakta SpiritBARTech35EF

Längd:         10,5 m

Bredd:          2,3 m

Djup:            0,75 m med bärplanen uppfällda

Vikt:              2 400 kg

Toppfart:      28 knop

Räckvidd:    100 M vid 22 knop

Info:              https://spirityachts.com/power-yachts/spirit-35f/