11 augusti, 2023

EM i 29er avgörs på Baggensfjärden i Stockholm 

Den 12–19 augusti samlas 350 av Europas bästa juniorseglare på Baggensfjärden i Saltsjöbaden. EM i 29er ska avgöras och KSSS hamnplan börjar redan fyllas med båtar och hoppfulla seglare. Lördag den 19 augusti kommer en ny europamästare koras och det finns bra chanser för Sverige att få kliva upp på pallen.

Det är 19 svenska team som deltar i mästerskapet och vi har genom åren haft stora framgångar på internationella mästerskap i 29er klassen. Senast var under VM för bara drygt en vecka sedan då Ellen och Ebba Fredriksson tog brons i damklassen. Kanske kan de klättra ännu högre upp på pallen under EM. Ytterligare ett starkt team är KSSS seglarna Hedvig och Hugo Liljegren som kom fyra på VM 2022.

Det är ett stort startfält på 175 båtar från 23 olika nationer som har tagit sig till Saltsjöbaden. KSSS hamnplan kommer förvandlas till ett mästerskapsområde för att skapa ett evenemang i världsklass. Klubben är extremt stolta över att få visa framfötterna och jämföra sig på internationell nivå som mästerskapsarrangör. Vindprognosen inför veckan ser lovande ut för spännande racing. Baggensfjärden bjuder på segling nära land vilket kan innebära kluriga och skiftande vindar som kan vara till fördel för våra svenska seglare som är vana vid förhållandena.

29er-klassen är en av de största juniorklasserna i världen och mycket viktig instegsklass för seglare till OS och tävlingar som America’s Cup och The Ocean Race. Klassen har växt mycket senaste åren och många länder har valt att satsa på 29er. Av just den anledningen är det en stor ära att KSSS är värd för EM i 29er 2023.