28 augusti, 2023

Världsrekord med 100 knop i svenskdesignad elbåt

Rekord är till för att slås. Den gångna helgen satte kanadensiska Vision Marine Technologies rekord med drygt 100 knop i en eldriven katamaran på Lake of the Ozarks i Missouri, USA. De gjorde det med en helt nydesignad båt som svenska Mannerfelt Design Team har ritat.

Vision Marine har etablerats som en av de större tillverkarna av kraftfulla elutombordare. Det kanadensiska företaget har lanserat en motor på 200 hk och har fler nyheter på gång. Den riktiga serieproduktionen har dock inte tagit fart än, delvis kanske med tanke på priset på närmare 1 Mkr för en motor – utan batteri.

Vid de första försöken att sätta rekord kom teamets katamaran med Sean Torrente som förare och med dubbla elutombordare upp i 111 mph, motsvarande 96,45 knop. Under det andra försöket nådde de 116 mph, vilket motsvarar 100,80 knop.

Rekordet noterades lördagen 27 augusti 2023. Den första noteringen på 111 mph var redan den 2 mph snabbare än det tidigare världshastighetsrekordet för elbåtar. Senare samma dag noterades det nya rekordet på 116 mph.

Rekordkörningarna utförs över en bara på en kilometer med representanter från de internationella och amerikanska motorbåtsmyndigheterna som mäter båtarnas hastighet med höghastighetskameror. Tiden registreras med en noggrannhet på 1/100 av en sekund.

Bilder och källa: Vision Marine Technologies.