13 september, 2023

Premiär för nya Saxdor 400 GTO på Cannes Yachting Festival

Saxdor Yachts nya flaggskepp Saxdor 400 GTO hade världspremiär torsdagen 13 september. Det är en stor båt som toppar ett snabbt växande båtprogram.

Den 12,4 m långa båten andas sportighet och komfort i högsta klass. Allting ombord känns genomarbetat och färdigt att möta den starka efterfrågan som båttillverkaren har. Saxdor har vuxit mycket snabbt, men med egen fabrik i Polen där båtarna tillverkas så hoppas de att kunna producera ett betydande antal 40-fotare.

Den båt som visades i Cannes är utrustad med 2xMercury V10 à 400 hk, vilket ger en toppfart på cirka 46 knop för den 8,4 ton tunga båten.

Innerutrymmena imponerar på båten, som har 4 m långa utfällbara sidopaneler som ger en bredd på nästan 5 m. Boutrymmena är fördelade på en akterkabin samt en förlig kabin och en singelkoj på tvären under förarplatsen.

Salongen är mycket rymlig och ljus. Här finns flera smarta lösningar med soffor som går att höja och flytta för att få optimala utrymmen.

Sedan starten 2019 har Saxdor Yachts haft en mycket snabb tillväxt och producerat över 1 000 båtar. Med introduktionen av Saxdor 400 GTO siktar båttillverkaren på att visa att de är kapabla att bygga båtar för den stora marknaden med 40–45 fots sportbåtar och därmed göra ett skifte från de tidigare ”instegsmodellerna” 200 och 320.

Saxdor 400 GTO är byggd på ett långsträckt tvåstegs 320-skrov och designad för dubbelmontage med utombordare, vilket ger mycket goda prestanda. Båtens vikt har minskats genom vakuuminjicering, vilket även förbättrar bränsleekonomin. Båten är även försedd med utfällbara balkongsidor.

Även denna modell från Saxdor har akterspegel i glasakterspegel, för att ge extra fina upplevelser och vyer från sittbrunnen. Under däck finns en rymlig främre dubbelhytt, separat badrum och möjlighet till barnhytt och dubbelhytt midskepps. Styrhytten sträcker över båtens hela bredd för att maximera utrymmet.

Fakta Saxdor 400 GTO

Längd:                              12,4 m

Bredd:                               3,55 m

Djup:                                 0,75 m

Motorer:                            2 x Mercury V10 400 hk standard

Toppfart:                           46 knop

Bränsle:                            1 000 liter

Vatten:                              170 liter

CE-klass:                          B

Info:                                   https://saxdoryachts.com/