13 september, 2023

Största plottrarna på marknaden för fritidsbåtar med en upplösning på 4K

Garmin GPSMAP 9000-serien är en ny serie sjökortsplottrar, framtagen för båtägare som vill ha det allra bästa. Plottrarna visades för första gången på båtmässan i Cannes.

De nya plottrarna har touchskärm och finns tillgängliga i storlekarna 19”, 22”, 24” och 27”. De är ljusstarka och har en mycket fin skärmupplösning i 4K och drivs av en processor som är sju gånger snabbare än tidigare generationer. Tack vare det nya nätverket Garmin BlueNet erbjuder dessa multifunktionsdisplayer omfattande uppkoppling på hela båten med snabbare nätverkshastigheter än någonsin tidigare.

Båtliv fick en demonstration av de nya plottrarna ombord på en 75-fots San Lorenzo yacht i Cannes. Upplösningen på bilden och hastigheten i nätverket visar att det här är en helt ny nivå för elektroniska instrument i båtar. Enligt Pontus Fernström på Garmin är tekniken förberedd att hålla i upp emot tio år.

Upplösningen på hela 4K i GPSMAP 9000-serien erbjuder ett sömlöst och lyxigt modernt utseende med en optimerad design i glas. Plottrarna är de största integrerade med touchskärm som finns på marknaden och de är tillgängliga i displaystorlekarna 19”, 22”, 24” och 27”. De kan antingen monteras plant på instrumentbrädan eller flushmonteras.  För överlägsen tydlighet och läsbarhet i solljus erbjuder dessa IPS-displayer (in-plane switching) med touchskärm tydliga färger som kan ses från alla betraktningsvinklar, även med polariserade solglasögon. Och för första gången kan fiskare se fisk och ekolodsmål i fantastisk 4K-upplösning genom att addera ekolodsmodulen Garmin GSD, en Panoptix-givare eller LiveScope ekolod (givare och ekolodsmodul köps separat).

GPSMAP 9000-serien erbjuder en processorkraft som är sju gånger så snabb som tidigare generationer, den är snabb och responsiv, har Garmins snabbaste sjökort och Auto Guidance+ ruttberäkning1. Denna premium bearbetningskapacitet förbättrar användarupplevelsen av hela nätverket ombord, för ekolod, radar, kameror, video och digital switching.

Genom att använda Garmins nya BlueNet gigabit nätverk kan du som båtförare koppla samman GPSMAP 9000-serien med fler sjökortsplotters, kameror, radar och fler enheter med en tio gånger snabbare nätverkshastighet. GPSMAP 9000-serien drivs av BlueNet och erbjuder streaming av multimedia och sömlös videointegrering – underhållningen ombord har aldrig varit bättre. Det är möjligt atts pela och lyssna på samma video på flera skärmar och högtalare i nätverket tack vare HDCP (high-bandwidth digital content protection). 9000-serien kan också kopplas ihop med befintliga kompatibla Garmin-system, såsom andra sjökortsplotters i GPSMAP-serien, radar, autopiloter, sensorer och mer via nätverken NMEA 2000 och NMEA 0183. Med inbyggt Wi-Fi kan du använda pålitliga trådlösa mjukvaruuppdateringar via appen ActiveCaptain app tillsammans med din kompatibla smartphone eller surfplatta.

GPSMAP 9000-serien erbjuder enkel och omfattande integrationskapacitet med system ombord, såsom:

  • Med motorövervakning kan du hålla koll på motordata såsom rpm, hastighet, bränslenivå, bränsleflöde, temperatur, varningar och mer.
  • OneHelm integrerad digital switching erbjuder fullt stöd för EmpirBus-system och andra tredjepartslösningar för att övervaka, kontrollera och automatisera.
  • Lyssna på musik, se en film och få ljudaviseringar med integrering av Fusion® ljud och underhållningssystem.
  • Se filmklipp direkt i din sjökortsplotter med omfattande kamerastöd; du kan till och med få en 360-graders birds-eye vy i realtid runt båten vid låga farter, som vid tilläggning vid ett trångt utrymme, med Garmins Surround View kamerasystem (köps separat).
  • Koppla ihop din sjökortsplotter GPSMAP 9000 med en kompatibel Garmin smartwatch och fjärrstyr funktioner som zoomning på sjökortet, autopilotstyrning och mer direkt från handleden.
  • Använd röststyrning och kontrollera din sjökortsplotter via ett kompatibelt headset (ingår ej).
  • Båttillverkare (OEM:s) kan anpassa hem- och startsidans layout med ett unik, varumärkespräglat utseende.

GPSMAP 9000-serien har stöd för sjökorten Garmin Navionics+ med teknologin Auto Guidance+ som tillhandahåller snabb ruttberäkning och visar detaljerad information längs rutten med ett års prenumeration på tillgängliga dagliga uppdateringar av innehållet. Med en uppgradering till premiumsjökorten Garmin Navionics Vision+ får du även tillgång till relief shading, ekolodsbilder, högupplösta satellitbilder, flygfoton och mer.

GPSMAP 9000-serien förväntas finnas tillgänglig under nästa månad och har ett rekommenderat cirkapris från 129 649 kronor. Positionsmottagaren GPS 24xd och en antenn med multibands-GPS ingår, med hjälp av dessa får du exakt positionering och kursriktning, även vid låga farter. Besök Garmin.se för mer information.

Bildtext: Pontus Fernström från Garmin visar det nya systemet ombord på en San Lorenzo på båtmässan i Cannes.