14 september, 2023

X Shore lanserar kabinmodell för proffs – X Shore PRO

X Shore lanserar sin tredje modell och den första båten byggd för den maritima professionella sektorn; X Shore PRO. Båten bygger på X Shores 8 m plattform.

X Shore PRO har designats för företag och organisationer som är proffs på sjön. Det kan vara allt från sjöfart inklusive kommersiell trafik, transporter, dykning, kustbevakning och många fler användningsområden. Ett av de första sålda X Shore PRO-fartygen kommer att användas för skolskjuts i den svenska skärgården, vilket revolutionerar den dagliga pendlingen samtidigt som utsläppen sänks över hela linjen.

Den fortsatta elektrifieringen av båtlivet är avgörande för att stödja begränsning av klimatförändringar och en koldioxidfri global ekonomi. En snabb övergång till hållbart båtliv är nödvändig för att globala utsläppsminskningsmål ska kunna uppnås, skriver X Shore i sitt pressmeddelande. Det är ett uttalande som har sin grund i att det viktigaste är att elektrifiera båtar som används mycket. Fritidsbåtar ligger ofta still minst 95 procent av tiden i vattnet, varför effekten med att elektrifiera dem inte blir lika stor.

X Shore PRO är designad för att matcha – och förebygga – restriktioner på traditionella ICE-fartyg (förbränningsmotorer). Flera sjöar i amerikanska delstater som Minnesota och Washington förbjuder förbränningsmotorer. Norge har antagit en resolution om att stoppa utsläppen från kryssningsfartyg och färjor i de norska världsarvserkända fjordarna senast 2026. På andra håll i Europa inför Amsterdam ett förbud mot kommersiella båtar med dieselmotorer i drift på stadens kanaler år 2025 och elbåtar i Venedig är undantagna från en ny lag som införts för att hjälpa till att begränsa båttrafiken och luftföroreningarna på dess trånga kanaler.

Ett annat exempel är Balearernas parlament, som har föreslagit ett förbud mot uthyrning av icke-elektriska yachter på Mallorca och dess omgivande öar till 2030. ICE-fartyg har förbjudits från många sjöar i Österrike och vissa sjöar i Schweiz, Tyskland, Italien, Danmark och i UK.

Utsläppen från högpresterande fossildrivna båtar är betydande och från bara 50 timmar på vattnet kan typiska 6–10 meter långa båtar producera utsläpp som kan jämföras med mer än sju tur-och returresor mellan New York och centrala Europa med flyg, enligt X Shore. Utöver utsläppen har buller från traditionell båtliv en negativ effekt på planeten. Internationella sjöfartsorganisationen har funnit att buller från båtar påverkar det marina livet negativt, både på kort och lång sikt.

– Båt- och sjöfartsindustrin måste göras koldioxidfria och centralt i detta uppdrag är att lansera livskraftiga och skalbara alternativ till fossilbränsledrivna fartyg på marknaden. X Shore PRO är den naturliga utvecklingen av vårt erbjudande – vårt flaggskepp Eelex visade att elektriska fartyg kan vara vackra och högpresterande, och X Shore 1 gör elbåtar tillgängligt till ett lägre pris. Nu visar X Shore PRO att elbåtar kan serva industrin samt leverera förändringar i stor skala och nå fler människors liv, säger X Shores vd Jenny Keisu.

– Vi får inte förvänta oss att vanliga medborgare på egen hand ska driva den stora nettonollövergången vi behöver för att mildra klimatförändringarna – denna förändring måste drivas av mäktiga personer som företag, städer och politiker. Genom att lansera PRO tillhandahåller X Shore ett värdefullt verktyg för att nå hållbarhetsmål, säger hon.

X Shore PRO är tillverkarens tredje modell, efter flaggskeppet Eelex 8000 (lanserad 2020) och X Shore 1 (lanserad 2022). X Shore grundades på tre pelare: hållbarhet, teknik och design. X Shore har satt en kurs för långsiktig hållbarhet som banar väg för en framtid med nettonoll genom sin nya teknologi, innovativa forskning, smarta design och hållbara material som tillåter passagerare att utforska världens hav och sjöar utan det skadliga bullret och rök en fossilbränslemotor avger.

Byggd med X Shores senaste smarta teknologi, hållbara metoder och ren skandinavisk design, kommer X Shore PRO att utvecklas och tillverkas på X Shore Industries 1 i Nyköping, Sverige, och kommer att finnas tillgänglig i två konfigurationer: Open och Cabin. Båtarna byggs på beställning, efter kundens önskemål.

Fakta X Shore PRO
Längd:                           8 m
Bredd:                           2,6 m
Djup:                             0,85 m
Info:                              https://xshore.com/