17 september, 2023

Tjurrusning mitt i Atlanten

Segelbåten Celeste är en 65 fots Farr som har använts för Äventyrsseglingar via Sjösportskolan. Hösten 2022 ändrade Celeste kurs och påbörjade jordenruntsegling utan planerat slut. Efter ARC 2022 över Atlanten och segling i Västindien har kursen ändrats igen.

S/Y Celeste of Solent startar från Guadeloupe och når ögruppen Azorerna efter dryga två veckor på Atlanten. Liksom musslor ruvandes på oskattbara pärlor ligger de nio Azoriska öarna mitt i Atlanten. Mellan öarna är det Atlanens vindar och dyningar som man möts av, men avståndet mellan öarna är modesta och många av öarna bjuder på skyddade hamnar och mycket att uppleva.

I en fin halvvind glider vi längs med Sao Miguels vackra södra kust med kurs mot ö Treceira. Knappt har vi passerat den västra spetsen av ön när vi ser en vit vattendimma i horisonten. Kaskelotter! Hona med kalv. Vi betraktare ser dem majestätiskt glida fram. Vi borde kanske buga, men beter oss rätt barnsligt med diverse glädjerop, klapp och hopp. Efter någon timma få vi besök av flasknosdelfiner som ärar oss med lek i fören. Även de med en liten kalv som självsäkert simmar bredvid de vuxna och plirar upp på oss. Vi besöks även av fläckiga delfiner och en sejval som följer vår färd kikandes på behörigt avstånd tills den finner sig har betraktar oss nog och återgår till sin egen kurs. Vilken kväll. Tydligen är även havet mellan öarna fullt av pärlor.

På morgonen anländer vi till Angra do Heroismo på Treceira som sägs vara den vackraste staden på Azorerna. I forna tider samlades handels- och skattskeppen här från både Ostindien och Nya världen. Angrabukten var den säkraste tillflyktsorten när stormar blåste. Men om vinden kom in från sydost blev bukten en farlig återvändsgränd. I bukten finns ett 80-tal skeppsvrak, de djupaste ligger i 60 meter vatten, det äldsta från 1543. Idag finns här en väl skyddad fritidsbåtshamn. Ön Terceira har varit ett populärt ställe för monarker att vila på medan oenigheter fortgått på fastlandet. Efter en dag i staden hyr vi följande dag bilar och åker uppför Hortensiakantade vägar, genom barrskogsbältet till den trädlösa, gröna toppen av Caldeira de Santa Barbara. Vi besöker även underjorden genom grottan Algar do Carvão. Efteråt är det härligt att prova lokala ostar och viner. Slutligen hamnar vi, genom slumpen, mitt i tjurrusning i Vila Nova. En dag full av Azoriska pärlor.

Tillsammans med Pico, Terceira, Faial och Graciosa tillhör Sao George den centrala ögruppen i Azorerna. Från Treceira tar vi kurs mot Velas på ön Sao George. Beskådar oräkneliga vattenfall som i skummade kaskader störtar ner i Atlanten från bergen som bildar den knotiga ryggraden på denna långsmala ö-drake. Byn är väldig charmig och visar sig ha festival på kvällen. Hela den fina strandpromenaden är rustad. Pico tronar i bakgrunden med sin gloria av moln. Kvällen avslutas med karneval.

På ön Faijal är målet Horta cirka 20 NM sydväst om Velas. Horta är en livlig stad dit många segelbåtar från hela världen kommer. Hortas färgglada småbåtshamn är Azorernas huvudhamn och säjs vara den fjärde mest besökta hamnen i världen. På kajerna finns den största maritima målningssamlingen i världen. Enligt legenden måste besökande besättningar lämna en målning av sin båt på vågbrytaren så att fartygen säkert kommer fram till nästa hamn, så här har vi målat även flaggan till Celeste.

Besättningen ombord på S/Y Celeste of Solent njuter av de varierande öarna på Azorerna som ger fina naturupplevelser. En form av vila tills seglingen utan planerat slut fortsätter.

Foto: Celeste.