17 september, 2023

Hjuviks Båtklubb vann Allsvenskan Segling 2023

Hjuviks Båtklubb från Göteborg är Sveriges bästa kappseglingsklubb 2023. I stor stil seglade de hem finalen av den fjärde och sista deltävlingen i Allsvenskan Segling som avgjordes i Strängnäs i helgen. Därmed slutade de etta i den allsvenska tabellen, åtta poäng före Sotefjorden och KSSS.

– Vi har haft otroligt bra samarbete i båten, trots att vi inte seglat så länge tillsammans. Men det känns som att vi kört ihop länge, säger taktiker Isabelle Bergqvist.

I Hjuviks besättning ingick, förutom Isabelle, även Joe Burns (rorsman), Filip Karlsson och Julia Stålberg. Där finns meriter och erfarenhet så det räcker. Bland annat var Isabelle med i Hjuviks tjejbesättning som vann finalen av Womens Sailing Champions League 2021.

Normalt brukar Hjuvik genomföra säsongens alla deltävlingar med olika besättningar. Men till finalseglingarna i Strängnäs valde man att toppa laget och skickade samma besättning som var så framgångsrik på första deltävlingen i Saltsjöbaden i våras, då de vann.

– Vi har lyckats prestera riktigt bra i alla deltävlingar. Vi har två andra team som också gjort fantastiskt bra ifrån sig. Hjuvik har verkligen en bra ungdomsträning och känner varandra väl, säger Joe Burns.

Seglingarna i Strängnäs har framför allt bjudit på lätta vindar. Hjuvik hade kanske några problem i inledningen. Men av de 16 racen som seglades under helgen vann Hjuvik sju – och framför allt vann de sista racet, det vill säga den avslutande finalen, där dubbla poäng stod på spel.

– Första dagen var väldigt lurig, då hade vi inte riktigt hittat hur vi ville segla. Vi har haft kul tillsammans men det har varit lite fight i båten också, säger Filip Karlsson och skrattar.

– Vi kände att vi hade bra fart i finalen och Isabelle gjorde några riktigt bra calls i början som gjorde att vi fick några meter och sen kunde vi hålla det, fortsätter Filip.

Men att det var svåra förhållanden under helgen visade sig i resultatlistan där inget lag riktigt dominerade. Under fredagen var det Ekolns SK som var i ledningen, sedan under lördagen klättrade Halmstads Segelsällskap ända upp i toppen av resultatlistan.

Till söndagen var det en helt ny vindriktning som återigen ruskade om en del i resultatlistan. Inför finalen var Halmstad fortfarande i topp, på samma poäng som Sotefjorden och Hjuvik. Därefter var KSSS en enda poäng efter och Oxelösund ytterligare en poäng efter. Med andra ord fem lag inom två poäng.

I finalen startade Hjuvik bäst och var aldrig hotade utan vann ganska komfortabelt. Desto mer spännande var det på placeringarna bakom, där KSSS kom tvåa och Sotefjorden trea.

För Sotefjorden innebar tredjeplatsen att de blev tvåa i den allsvenska sluttabellen. För KSSS betydde andraplatsen i Strängnäs att de klättrade från sjätte till tredje plats i sluttabellen.

Lagen som tagit topplatserna i Allsvenskan 2023 kommer att få en inbjudan till Sailing Champions League 2024. Exakt hur många det blir återstår att se.

De tre lagen i botten av tabellen – Örnsköldsvik, Kaparen och Skanör– tvingas till ett kval, som avgörs i Marstrand 14–15 oktober, för att försöka behålla sin plats i Allsvenskan även nästa år.

Slutställning Allsvenskan 2023

 1. Hjuvik BK 11 poäng
 2. Sotefjorden/Hunnebo 19
 3. KSSS 19
 4. GKSS 25
 5. SS Åmålsviken 27
 6. Strängnäs SS 30
 7. Stenungsund SS 30
 8. Ekolns SK 35
 9. Halmstad SS 36
 10. Oxelösunds SS 42
 11. Malmö SS 43
 12. Upsala SS 46
 13. Gamla Stan YS 49
 14. Ljungskile SS 50
 15. Ekerö BK 51

——————————————-

 1. Örnsköldsvik SS 54
 2. SS Kaparen 58
 3. Skanör BK 59

Fotograf: Daniel Stenholm.

Måndag 18 september, med start kl. 21:30, sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Strängnäs.