29 september, 2023

Navan by Quicksilver – nytt båtmärke från Brunswick

Ett helt nytt båtmärke lanserades av Brunswick på årets Cannes International Boat and Yacht Festival. Navan by Quicksilver tar upp kampen i det ständigt växande segmentet med snabba dagturs- och kupébåtar på cirka 10 m.

Navan var en av de viktigaste nyheterna på årets mässa i Cannes. Förväntningarna var höga när Brunswick skulle presentera sin utmanare mot konkurrenterna i ”Axoparklassen”. Det här är dock ingen Axoparkopia utan en egen båtfamilj, som dock har mycket gemensamt med Axopar.

Navan – båten finns som kupé och helt öppen båt – är designad specifikt för att leverera goda prestanda, mångsidighet och komfort. Det lanseras i de två första modellerna: C30 och S30.

Båda modellerna baseras på samma skrov med två steg. Det har blivit allt populärare på senare år, men används främst på riktigt snabba båtar. Stegen minskar luftmotståndet, vilket gör båtarna snabbare och mer bränsleeffektiva.

Båtliv har provkört båda modellerna. Det är välbyggda båtar med ett förfinat koncept och snygg design. Integreringen av motorer och navigationselektronik är riktigt bra och prestanda imponerande med en toppfart på cirka 43 knop med Mercury V10 på 400 hk för S30-modellen. Kupémodellen C30 gör närmare 52 knop med två Mercury Verado 300 hk V8. Marschfarten ligger på cirka 30–35 knop.

Den främre kabinen i C30 har en dubbelkoj, ett stort takfönster, gott om förvaringsutrymmen, en toalett med ett eltoa och varmvattendusch. De här båtarna tar dessutom fördel av hela Brunswicks teknologiportfölj med bland annat Mercury utombordare och Navico (Simrad) elektronik. Både C30- och S30-modellerna levereras som standard med avancerad teknik, inklusive Simrad NSX GPS och kartplotter, C-Zone operativsystem och alternativ för olika Mercury utombordsmotorer, inklusive 300 hk V8, 400 hk V10 eller två 225 hk V6, två 250 hk eller två 300 hk V8 Verado.

C30 har en helt sluten kabin med dubbla rader med sittplatser samt gott om utrymme inomhus för passagerare, med dörrar om babord och styrbord ut på däck. Det bakre salongsfönstret öppnas ut mot sittbrunnen. Båten har även öppningsbar taklucka och invändigt pentry.

S30 T-topp i glasfiber har integrerade akrylfönster och ett pentry.

Fakta Navan C30 och S30

Längd:                         10,23 m

Längd skrov:               8,99 m

Bredd:                          2,99 m

Djup:                            0,62 m

Vikt:                              3 270 kg respektive 3 888 kg (C30)

Bränsle:                       400 liter

Vatten:                         80 liter

Max motor:                  600 hk (Twin Mercury 225 V6 – Twin Mercury 250 V8 Verado – Twin Mercury 250 V8 Verado + Joystick (JPO) – Twin Mercury 300 V8 Verado – Twin Mercury 300 V8 Verado + Joystick (JPO)

Info:                              https://www.navan-boats.com/int/en/