5 oktober, 2023

Marex 440 – familjekryssare med yachtkänsla

Marex senaste nyhet hade världspremiär på båtmässan i Cannes i september. 440 Gourmet Cruiser visar att det går att raffinera gamla koncept och skapa en ny generation familjebåtar.

Med det nya flaggskeppet har norska Marex designat en yacht som förenar idén med en klassisk långfärdsbåt för nordiska förhållanden med en lång rad innovationer. Detta med en detaljfinish som är på internationell toppnivå. Den enorma och ljusa salongen, smart förbunden med akterdäcket via en öppningsbar glaslucka, det stora och funktionella pentryt och mycket bekväma boutrymmen gör att den här båten passar på många marknader.

Båten är 13,70 m lång och 4,27 m bred. Förutom den modell som visades vid premiären – Gourmet Cruiser – kommer ytterligare en variant på samma skrov: 440 Scandinavia Version med en sluten salong.

Det nya flaggskeppet har skapats i ett samarbete mellan Marex eget designteam och den slovenska studion VOM Creations Yacht Design. För konstruktionen och designen svarar Nikl Design (design) och Alpha Creations.

– Vår nya 440 GC är den naturliga utvecklingen av Marex modellserie. Exteriören på Marex 440 har ett dynamiskt och modernt utseende, men vi var noga med att behålla vårt DNA, säger Espen Aalrud, vd för Marex.

– Den grundläggande idén är att skapa en familjebåt med fokus på att kunna leva enkelt och bekvämt i båten samt ha upplevelsen av en mycket större båt. Den nya modellen har till exempel det största köket i sin klass, beach club på badbryggan, två badrum och en tvättmaskin, tillägger Aalrud.

En av 440 Gourmet Cruisers innovationer är köket. Marex skapade en stor U-formad kökslayout – den största i sin klass. Den har en ugn med mikrovågsugn, dubbla diskhoar, induktionsspis och diskmaskin. Den har också en öppning på bänkskivan för förvaring av fyra öl- och dryckeslådor. Solpanelerna ger tillräckligt med kapacitet för att hålla 220-liters kylen och 100-liters frysen igång permanent – utan landström.

Den sociala sittbrunnen i 440 Gourmet Cruiser har en U-formad soffa med ett bord för upp till 8–10 personer. Baren förbinder salongen och sittbrunnen till ett öppet socialt område där gästerna kan njuta av. Naturligtvis är denna modell utrustad med det populära Marex Canopy System, det snabbaste och enklaste sättet att stänga det öppna cockpitdäcket.

Marex har tagit beach club-idén till familjebåtarna. Badplattformen har en stor sittgrupp med integrerade mjuka ryggar för att njuta av närheten till havet.

Marex 440 kan utrustas med antingen sterndrive, IPS eller axlar, tillsammans med en stor generator och en gyrostabilisator. För praktisk förtöjning har 440 två sidodörrar.

Fakta Marex 440 Gourmet Cruiser

Längd:         13,70 m

Bredd:          4,27 m

Djup:            1,00 m

Vikt:              13 000 kg

Bränsle:       1 190 liter

Vatten:         780 liter

Kabiner:       2 eller 3

Pris:              från 12 Mkr

Info: www.marex.no