10 oktober, 2023

Dags för kvinnor att söka Båtstipendiet

Antalet kvinnliga skeppare är betydligt färre än manliga sedan länge. Därför instiftade försäkringsbolaget Svedea Båtstipendiet 2015 för att fler tjejer ska ställa sig bakom rodret. Nu är det öppet för nya sökande.

Varje år genomför Svedea en omfattande undersökning bland sina kunder som alla talar sitt tydliga språk – det råder ojämlikhet på våra fritidsbåtar. Det är bakgrunden till att Båtstipendiet lanserades som en intensivkurs i Stockholms skärgård med tilläggning, navigation och höghastighetskörning på schemat.

– Vi vill göra vad vi kan för ett aktivt och levande båtliv och det har alltid varit vår övertygelse att ökad jämställdhet till sjöss är en stor bidragande faktor. Varje år söker hundratals kvinnor vårt stipendium och omdömena från stipendiaterna är alltid lika positiva. Vi räknar med ett stort tryck även den här gången, säger Göran Södergren, affärsansvarig båt på Svedea.

– Det har varit jättekul och givande på alla sätt och vis. Jag har träffat många härliga människor och jättebra instruktörer. Det har varit tydligt, roligt och varierat. Dessutom är det viktigt för mig att vara en förebild för mina barn och visa att även mamma kör båten, säger Elin Hägglund, stipendiat 2023.

Elva stipendiater utses, varav två platser är vikta för kvinnor som arbetar inom marinbranschen.

Fakta Båtstipendiet 2024

  • Vänder sig till kvinnor över 18 år
  • Antalet platser är totalt elva, varav två från båtbranschen
  • Ansökningsperioden är öppen 28 september till 18 december 2023
  • Omfattar kostnadsfri intensivutbildning inklusive manöverintyg för högfartsbåt i Navigationsgruppens regi
  • Övernattning och måltider ingår
  • Genomförs 25–26 maj 2023 i Stockholms skärgård
  • Mer information och ansökan finns på Svedea.se/batstipendiet