10 oktober, 2023

Fler superladdare för elbåtar på Västkusten

Företaget Aqua superPower installerar två nya Aqua 75 marina snabbladdare på Västkusten. Därmed finns det en handfull snabbladdare med hög kapacitet i Sverige och fler är på gång. De nya laddarna placeras i Kungshamn och Hamburgsund och är ett led i arbetet att skapa en ”laddningskorridor”.

Den första marina snabbladdaren finns sedan förra året hos Lyckans Slip Marina i Fiskebäckskil, men även i Malmö finns en liknande anläggning.

Ett EU-sponsrat projekt har som mål att snabba på utbyggnaden av laddpunkter på Västkusten. Under namnet go:LEIF (Grön Omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för Fritidsbåtar) sträcker sig projektet från 1 mars 2023 till 31 december 2025. Målet är att skapa över 400 nya laddpunkter för elbåtar i fritidsbåtshamnar från Göteborg, in i Oslofjorden och vidare söderut till norska Kristiansand.

Engelska Aqua superPower Ltd är ett av de företag som vill installera laddstationer. Deras superladdare har hög kapacitet och företaget tror på en stark framtid för den nordiska marknaden.

– Vi kommer att ha ett antal laddpunkter innan sommaren i år runt de svenska kusterna, bland annat är avtal för 6–7 superladdare från södra Göteborg till Strömstad signerade. Vi samtalar med flera platser längs Göta kanal, Vänern och Vättern. Vi har identifierat tolv platser i Stockholm, varav förhoppningen är att 3–4 kan installeras till sommaren, sa Niclas Wulker Pettersson, Nordenansvarig hos Aqua superPower i våras.

Försäljningen av elbåtar är än så länge liten och behovet av superladdare inte så stort. Men efterfrågan växer och i framtiden kommer allt fler nya båtar att vara utrustade med helt elektriska drivlinor eller hybriddrivlinor. Antalet äldre båtar som byter till elmotorer ökar och är kanske den snabbast växande marknaden tillsammans med elektriska utombordare för mindre båtar.

Aqua superPower ligger i framkant av den elektriska båtrevolutionen. Företaget erbjuder marinor och platser vid vattnet möjligheten att installera laddare utan några initiala kostnader. Båtanvändare kan komma åt Aqua-nätverket via den säkra appen eller RFID-kortet, vilket underlättar upptäckt av laddplats, navigering och hantering av laddningssessioner.

Företaget utvecklar ett helt integrerat laddningsekosystem som är kompatibelt med de flesta fritids- och kommersiella el- och hybridbåtar.

Info: www.aqua-superpower.com

 

Bildtext: Leo Ekberg på Brandt Båt (återförsäljare för X Shore elbåtar) vid superladdaren hos Lyckas Slip.