12 oktober, 2023

Läcker tenderbåt till klassisk yacht

Cockwells Modern & Classic Boatbuilding i England har skapat denna vackra tenderbåt för Malahne, en 50 meter lång klassisk motoryacht byggd av Camper & Nicholsons 1937 i art déco-stil. Tendern är på 7,6 m och har traditionell framdrift med dieselmotor.

Yachten Malahne är välkända efter att den deltog tappert i evakueringen av Dunkerque under andra världskriget. Yachten har också fungerat också som produktionshögkvarter för storfilmen Lawrence of Arabia och var värd för många filmstjärnor ombord vid den tiden.

Den nya tendern är byggd i samma lyxiga stil som den första tenderbåten till Malahne, som även den byggdes av Cockwells för att komplettera moderskeppet 2016. Båten har en kallgjuten konstruktion för skrov och däck, klädd med lackerad brasiliansk mahogny och med styrkonsol kantad med lönnfaner. Detta för att ge den perfekta balansen mellan klassisk elegans och modern ingenjörskonst.

I arbetet ingår att kopiera arbetet från 30-talet, när moderskeppet byggdes. Det innebär bland annat applicering av 18 lager lack i samarbete med Wolstenholme Yacht Design.

Båten har en sprayhood för att skydda gästerna från både sol och hårt väder. Båten har en rejäl badplattform som kan sänkas hydrauliskt. Motorn är en Yanmar 4LV250 diesel med MerCruiser Bravo sterndrive, som ger en toppfart på upp till 38 knop.

Funktionerna i båten styrs via en multifunktionsskärm vid förarplatsen. Det gäller finesser som belysningen till badplattformen och justerbara motorluckor.

Fakta Cockwells tender

Längd:                         7,6 m

Bredd:                          2,4 m

Djup:                            0,4 m

Vikt:                              2 ton

Motor:                          Yanmar 4LV250 diesel

Drev:                            MerCruiser Bravo

Bränsle:                       160 liter

Toppfart:                      38 knop

Passagerare:              12

Besättning:                  2

Info:                              https://cockwells.co.uk/