16 oktober, 2023

Örnsköldsvik, Runmarö och Djursholm seglar i Allsvenskan nästa år

Örnsköldsviks SS, Runmarö YC och Djursholms SK knep de tre platserna till Allsvenskan i segling 2024 som stod på spel när kvalet avgjordes utanför Marstrand på söndagen. Ö-vik behåller sin allsvenska plats från 2023 medan Runmarö är tillbaka i den högsta serien efter något års bortavaro. Och Djursholm tar klivet upp i Allsvenskan för första gången.

– Vi hade bestämt att vi skulle gå ut hårt och sedan bara öka. Vi seglade bra idag och har ju lite rutin från Allsvenskan i år, säger Josefine Thunmarker från Ö-viks vinnande besättning.

För Örnsköldsvik var det nog en lättnad att behålla sin allsvenska plats eftersom en av nästa års allsvenska omgångar kommer att avgöras just hemma i Örnsköldsvik.

Inte mindre än nio klubbar hade kommit till start i kvalet till Allsvenskan – vilket är fler än någon gång tidigare. Tre av de nio deltagande besättningarna tar alltså klivet upp och det blev oerhört dramatiskt i kampen om den tredje platsen där Djursholm, Umeå SS och SS Kaparen alla hamnade på samma poäng. Men Djursholm drog det längsta strået med minsta möjliga marginal.

– Vi tycker det var lite synd att vi inte fick med oss den andra norrlandsklubben till Allsvenskan 2024, säger Josefine.

I Örnsköldsvik besättning ingick, förutom Josefine Thunmarker, även Martin Rubing, Emma Jansson, Ove Westman och Johan Alsén. Runmarös besättning bestod av Peter Olsson, Peter Forslund, Sara Granberg och Eva Forslund. För Djursholm seglade Fredrik Karlsson, Anna-Helena Knagenheilm-Karlsson, Oscar Lundqvist, Björn Holm och Andrea Nordquist.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden: Örnsköldsviks SS seglar mot segern i det allsvenska kvalet.