22 oktober, 2023

Stefan Edman i ny sevärd film om Bohuslän: Sveriges saltaste kust

Båtlivs tidigare krönikör Stefan Edman står bakom en helt ny film om ”Sveriges saltaste kust”. Filmen är en dokumentär som nu går på biografer och kulturhus längs Västkusten. Filmen visas även i skolor och framöver på företag, i kommuner med mera.

Tillsammans med filmaren och producenten Peter Muld tecknar Stefan Edman ett fint och synnerligen intressant porträtt av Västerhavet. Även Östersjön med sina speciella utmaningar inom miljön finns med i filmen.

Stefan Edmans speciella berättarstil med stor inlevelse och djup kunskap gör filmen till ett viktigt inlägg i debatten om hur våra hav mår. I filmen kommer olika synpunkter fram när allt från forskare till fiskare och kustbor får chans att uttala sig.

Bohuslän och Västerhavet är utgångspunkten för filmen, men den beskriver så mycket mer. Tittarna får en förklaring till vad som sker i haven, hur fisket gått upp och ner och hur vi människor påverkar miljön i havet. Det senare inte minst vår påverkan genom det allt intensivare båtlivet.

– Vi började filma på Sydkoster en vacker majdag förra året. Sen följde vi upp med en intervju med Göte Hillberg på Klädesholmen, kustens sista långafiskare med 37 turer till Shetland. I över ett år har vi samlat på oss material, från norr till söder längs hela kusten. Vi ville skildra skönheten, myllret under ytan, ljuset över gråbergen, havets dynamik i en film som ger både kunskap och utmaningar, som visar på problemen och hur de kan lösas, vad som verkligen görs. Och skapa en längtan hos biobesökarna att själva ta sig ut på kusten, till öarna, havet, säger Stefan Edman i en artikel i GP 6 oktober.

”Sveriges saltaste kust” är mycket sevärd, inte minst för båtfolk. Den ger en inblick i hur kustlandskapet och speciellt Bohuslän har förändrats och håller på att förändras.

Bland de medverkande finns forskaren Kerstin Johannesson, som medverkade i Båtliv nr 5-21 med sin vackra Drake från 1934.

Trailer för filmen:

Medverkande:
Stefan Edman, manus och speaker. Hemsida: https://stefanedman.se/
Peter Muld, film och produktion.
Lisa Sihlberg, foto.

Text: Lars-Åke Redéen

 

Bildtexter: I en finstämd film beskriver Stefan Edman Bohuslän och Västerhavet och vad som händer med miljön där. Övriga medverkande är Peter Muld, film och produktion, och Lisa Sihlberg, foto.

Forskaren och seglaren Kerstin Johannesson.
Organisationen Clean Sea gör ett stort arbete för att hålla rent längs Bohuskusten.
Yrkesfiskaren Lars Lebro är en av dem som intervjuas i filmen.
Filmen har hittills visats i skolor, biografer och kulturhus på Västkusten.