22 oktober, 2023

Team Beata Törneman vann Women on Water

Årets andra Women on Water i segling har avgjorts i fina förhållanden utanför Marstrand. Team Beata Törneman, GKSS, vann endast en poäng före Sandra Sandqvist och hennes besättning från KSSS. Aldrig tidigare har så många som 15 besättningar gjort upp om vem som är Sveriges bästa kvinnliga kölbåtsbesättning.

– Vi är ett gäng kompisar som älskar att tävla och umgås med varandra, så lika delar att ha kul på båten och trivas ihop, men också vässa kunskaperna och ta plats på banan när det gäller. Det här året har vi haft en fin möjlighet till träning i J/70 genom vår hemmaklubb GKSS, både genom bra motstånd och duktiga tränare. Ju mer vi tränar, desto mer tur har vi, säger Felicia Kantling i den vinnande besättningen och fortsätter:

– Vi hade en klurig vindriktning på Marstrand och gjorde bra analyser för att hitta ett snabbt spår på banan. Det gav bra avkastning i resultatlistan. Himla kul att avsluta på favoritarenan med marginalen på vår sida.

Tävlingarna skulle ha avgjorts under två dagar under samma helg, men lördagens seglingar fick ställas in då det blåste 30 m/sek utanför Marstrand. Men söndagen blev desto finare med vindar från tre till nio m/s. Det var stora skillnader från race till race – det vill säga riktigt utmanande för besättningarna.

Women On Water (WoW) är ett kappseglingsevenemang enbart för kvinnliga besättningar. Sverige arrangerade sin första WoW-tävling 2019 och Svenska Seglarförbundet har ambitioner att fortsätta utöka och förbättra tävlingsformen.

Flera andra länder i Europa har också WoW-event och sedan några år tillbaka arrangeras Womens Sailing Champions League (WSCL). Varje land får skicka flera kvinnliga besättningar till WSCL och det är WoW-seglingarna som är det svenska kvalet. För två år sedan lyckades svenska Johanna Bergqvist med sin besättning att vinna finalen av WSCL.

– Women on Water är en jättefin möjlighet för många kvinnor att ta plats på seglingsarenan, både de med fler seglingstimmar i bagaget och nykomlingar i klassen. Vi älskar att segla mixed men WoW är en alldeles särskild gemenskap där alla lag hejar på varandra, vilket bidrar till en härlig energi och stämning, säger Felicia Kantling.

För Team Beata Törneman seglade Julia Carlsson, Felicia Kantling, Amanda Ferdinandsson, Johanna Thiringer och Beata Törneman. KSSS besättning, som knep silvret, bestod av Sandra Sandqvist, Malin Tengström, Johanna Sommarlund, Clara Svensdotter och Madeleine Lithvall. GKSS tog även tredjeplatsen. I den besättningen ingick Sanna Mattsson, Olivia Lindkvist, Linda Däldborg Leech, Camilla Cedercreutz och Sofia Falkendal.

För mer information besök: Women On Water (svensksegling.se)

Bildtext: Team Beata Törneman är Sveriges bästa kvinnliga kölbåtsbesättning.