2 november, 2023

Elektrisk utombordare på 40 kW

Elmotortillverkaren ePropulsion har haft världspremiär på sin största motor hittills. I mitten av november får den europeisk premiär på branschmässan Metstrade i Amsterdam.

Den nya utombordaren heter X40 Electric Outboard och har en effekt på 40 kW (ungefär motsvarande 60 hk). Det är nästan sju gånger så hög effekt som i tillverkarens hittills största motor, som är på 6 kW.

Trots den högre effekten är motorn lättare än en bensinmotor. Den har cirka 20 procent lägre vikt än motsvarande bensinutombordare, enligt ePropulsion. Det skiljer mycket i effekt också, elmotorn har enligt tillverkaren en kraftöverföringseffektivitet på 88,2 procent.

X40 har integrerad elektrisk styrning, powertrim och tilt. Den elektriska styrenheten (ECU) och motorstyrningen är placerade i samma enhet, vilket gör att motorn tar mindre plats på akterspegeln.

Motorn har även ePropulsions Smart System Architecture (eSSA) för att koordinera olika komponenter.

Vad gäller fart och räckvidd har ePropulsion publicerat ett diagram på sin hemsida baserat på en 20 fots aluminiumbåt med V-skrov och två personer (130 kg) ombord. Den drivs av en X40 med fyra G102-100-batterier (total båtvikt 1 030kg).

X40 är byggd på en 96 V elektrisk plattform som överensstämmer med de senaste IEC-standarderna. Den är IP67 vattentät och byggd för en livslängd på minst 5 000 timmar.

Info: https://epropulsionsverige.se/