20 november, 2023

Aquador 250 HT: Rymlig och modern familjebåt på 25 fot

Med nya Aquador 250 HT visar den finländska tillverkaren (som ägs av svenska Nimbus Group) hur en modern familjebåt bör se ut. Båten har fina boutrymmen för sin storleksklass och den är lättdriven med en 250 hk V8 utombordare.

Det var världspremiär för nya Aquador 250HT på båtmässan i Düsseldorf i januari i år. Samtidigt var det internationell premiär för storasyster Aquador 300 HT, som var den första modellen att visa den nya designstilen för Aquador.

Många familjebåtar i 25-fotsklassen är daycruisers eller kabinbåtar med boutrymmen. 250 HT är något annorlunda med sin väl tilltagna boutrymmen med två fullängdskojer och en rejäl toalett i kabinen. Alltsammans inramat av trä och textilier som ger en känsla av hög kvalitet.

Även uppe i cockpit är båten modern och väl genomtänkt. Det märks framför allt på förarplats och passagerarens sittplats. En smart detalj är kapellets placering i ett garage, vilket gör det enkelt att snabbt plocka fram eller gömma undan kapellet.

Den enda detaljen som drar ner helhetsintrycket är matplatsen med ett väldigt litet matbord och en soffa modell mini. Men allt finns på plats, även ett pentry, och därför tror vi att den här båten fungerar väl för en familj på två vuxna och två barn.

Både 250HT och 300HT har det nya AquaDynamic-skrovet vars egenskaper innebär att båtarna planar vid lägre hastigheter samtidigt som de kräver betydligt mindre gaspådrag för att komma upp i marschfart, något som ger lägre bränsleförbrukning och därmed mindre påverkan på miljön. Aquadors nya modellserie har också tagits fram för vacuuminjicering, en byggmetod som optimerar materialåtgången och ger minsta möjliga miljöpåverkan vid produktion.

Till 250 HT har Aquador provat ut olika motoralternativ och kommit fram till att en V8 på 250 hk är det bästa och mest ekonomiska alternativet. Denna nya modell är nämligen ingen fartbåt och vi tycker man har valt rätt. Båten planar lätt upp med en stor belastning med denna motorstyrka och når en toppfart på strax under 40 knop och går fullständigt odramatisk. Vår favoritfart låg runt 30 knop. Här har 250 HT planat ut fullt, sikten är perfekt från förarplatsen och båten känns trygg och stabil i sjön. Trimplan är standard, men det var inte ofta vi behövde justera gångläget.

Text & foto: Lars-Åke Redéen och Lars H Lindén

Fakta Aquador 250 HT

Längd:
7,95 m
Bredd: 2,75 m
Djup: 0,85 m
Vikt: 2 800 kg
Motor: Mercury Verado 250 hk V8
Bränsle: 248 liter
Vatten: 88 liter
Hålltank: 61 liter
Kojer: 2 + 2
Personer: 8
Pris: 2 499 000 kr

Info: https://aquadorboats.fi/

 

Bildtexter:

Aquador 250 HT går lätt och fint med en V8 på 250 hk.
Matplatsen och soffgruppen är i minsta laget, men fungerar för en mindre familj.
Utombordaren gör att det frigörs utrymme inne i båten. Badplattformen är väl tilltagen.